thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Składniki:

  • 150 g śmietany, opcjonalnie
  • 120 g sera emmentaler lub cheddar, opcjonalnie
  • pieprz cayenne do smaku
  • 20 g gorzkiej czekolady 70%
  • 150-200 g kukurydzy z puszki
  • 240 g czerwonej fasoli red kidney z puszki, bez zalewy
  • 2 szczypty goździków mielonych
  • 1 szczypty kminku mielonego
  • 1 łyżeczek oregano, suszone
  • 1 łyżeczek papryka slodka
  • 1 szczypty kurkumy, mielonej
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczek cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki, w kawałkach
  • 40 g oliwy/oleju
  • 600 g mięso wołowe, mielone
  • 200 g cebuli, połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczkaa chilli, suszona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek i papryczki chili wrzucić doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 3s/obr6. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.

  2. Dodać oliwę i beż nakładania miarki podsmażyć 8min/120st/obr1

  3. Dorzucić mięso mielone i podgrzewać 6min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Mieszanie"Mieszanie"

  4. Dodać pomidory, koncentrat, cukier, sól, liść laurowy, kurkumę, słodką paprykę, oregano, kminek i mielone goździki. Gotować 20min/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Mieszanie"Mieszanie"

  5. Dodać czekoladę,fasolę, kukurydzę i gotować kolejne 3min/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Mieszanie"Mieszanie" . Doprawić do smaku pieprzem cayenne.

  6. Chili con Carne przełożyć do miski, posypać wcześniej rozdrobnionym serem(opcjonalnie), podawać z kleksem kwaśnej śmietany(opcjonalnie)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chili con Carne

Wydrukuj:

Komentarze