thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 13/05/19
zmieniono dnia: 13/05/19

Składniki

WIELOZIARNISTE BUŁKI

  • 360 g wody, ( w tym 160 g. ciepłej do ciasta)
  • 30 g otrębów żytnich
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 5 g kminku
  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej lub inna ziarnista
  • 100 g mąki żytniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 g musztardy

POSYPKA NA BUŁKI

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g sezmu czarnego
  • 150 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BUŁKI
  1. 1. Na pokrywie naczynia miksującego położyć miske i odważyć otreby, siemie lnianne, słonecznik i kminek- odstawić.
    2. Do naczynia miksujacego wlać 200g wody załączyc funkcję czajnika, zalać wodą ziarna ,przykryć i odstawic na 15min.
    3. W tym czasie reszte składników wkładamy do naczynia miksującego i zaparzone wcześniej zaiarna. 50s/INTERWAŁ Ciasto"Ciasto"
    4. Wyjmujemy ciasto, rozwałkujemy delikatnie na prostokąt dzielimy kopystka na 12 kwadratowych bułeczek. Odstawiamy
    5. Ziarna na posypkę mieszamy razem, każdą bułeczkę moczymy delikatnie w wodzie, obtaczamy w ziarnach i odstawiamy na 15 min, do wyrośnięcia pzykryte ściereczka.
    6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C - około 15min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WIELOZIARNISTE BUŁKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 19, 2020 at 16:31

    Robiłam je wczoraj, dodałam musztardę miodowa i wyszły bardzo smaczne. Robiłam na tm5 więc musiałam przerobić. Wg mnie 500 g mąki to za mało na 360 ml wody. Trzeba dodać więcej mąki. Niestety dokładnie nie wiem ile, bo robiłam to już na stolnicy, gdyż ciasto było bardzo klejące.

  • lipca 4, 2019 at 04:59

    Witaj zamierzam robić te bułeczki. Ale muszę się upewnić....serio musztarda?nie czuć jej potem ?jaki jest cel jej dodawania?