thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 20 g drożdży świeżych, lub 7g suchych
  • 200 g wody letniej
  • 450 g mąki pszennej, ja dodaję zwykła tortowa
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 jajko kurze
  • 2 łyżki masła, ( w zastępstwie można dodać 20 gr oleju)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki dodać do TM

    nastawić 3 minCiasto"Ciasto"

    odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (można pozostawić w TM jeśli nie potrzebujemy, można przełozyć do miski i przykryć ściereczką) na 1 godzinę
  2. wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki lekko spłaszczając) i pozostawić na 30 min pod ściereczką

    Nastepnie, w razie potrzeby spłaszczyć bułeczki ponownie

    Ponacinać ostrym nożem krzyżyki (charakterystyczne dla kajzerek)

    Położyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia

    Piec 15 min w temperaturze 180 piekarnik elektryczny góra i dół

Porady

Zamiast wody można wykorzystać maślankę (którą otrzymamy gdy robimy masło), jednak mojej rodzinie smakują bardziej te na wodzie.

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kajzerki

Wydrukuj:

Komentarze