Czas przygotowania
24h 0min
Czas całkowity
24h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb Pszenno-żytni na zakwasiezakwas
- 220 g zakwas żytni, mój na bazie mąki żytniej razowej 2000
- 5 g drożdże świeże
- 50 g mąka żytnia, typ 720
- 460 g mąka psenna, typ 750
- 15 g sól
- 330 g woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie według przepisu z cookiedoo z małymi modyfikacjami.
Zamiast 510g mąki pszennej chlebowej dodaję 50g chlebowej żytniej 720 i 460g chlegowej pszennej 750 (oczywiście 220g zakwsu żytniego też dodaję) a
w wodzie rozpuszczam 5g drożdzy reszta w jak orginalmym przepisie do momęty wyrastania . Wyrasta w temperaturze pokojowej, najlepiej 24-27 stopni i
robie zakladki co 30 min 4 razy. Później wykladam na postpany mąka blat posypuje lekko mąką, składam na 4 i formuje wstępny zarys chleba i przekładam do formy prostokątnej w przybliżeniu 31/8/7cm nasmarowanej olejem rzepakowym lub masłem , aż podrośnie ponownie tak ponad formę około 1cm+ (około 2godz, może być dłużej zależnie od temperatury otoczenia ) Jak już prawie wyrasta wlączma piekarnik i go nagrzewam do 240stop z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiam miseczkę z wodą. Następnie jak wyrośnie wstawiam do piekarnika na dolną półkę i piekę 240stop 10min następnie zmniejszam temp do 210stop , piekę 10min. Wyjmuje z formy i wkładam na kolejne 20min 210stop z termoobiegiem. Oczywiście nie wyjdzie tak bardzo przypieczony jak mój, a żeby to uzyskać wystarczy przedłużyć czas wypiekania do uzyskania wymaganego koloru. Pozdrawiam
Porady
sitko, miska, koszyk do wyrastania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?