Składniki
na chleb
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 50 g otrębów orkiszowych
- 350 g wody po kiszonych ogórkach
- 150 g mąki żytniej
- 8 g suchych dożdży
- 3/4 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200*. Mąkę żytnią wsypać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez ok. 15 minut aż będzie jasno brązowa, czasem mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Do naczynia wlać wodę po ogórkach i drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37*/ obr. 2.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu.
Po 10 minutach wyrobić ponownie 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli odczekać 10 min, wyrobić, odczekać, wyrobić).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (25 cm x 12 cm). Wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny, aż podejdzie pod brzegi formy.
Wierzch posmarować wodą i naciąć ostrym nożem maczanym w wodzie. Po 10 minutach wsawić do piekarnika nagrzanego do 160 *. Po 10 minutach zwiększyć temperaurę do 180 *. Piec jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować wodą.
chleba
Porady
Chlebek ten wyśmienicie smakuje z wędlinami Ma charakterystyczny posmak kiszonych ogórków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodaje do wypróbowania
Polecam wypróbować, bo chlebek ma bardzo ciekawy smak
Meg
Ciekawa jestem tego smaku, wypróbuję jak mi zostanie sok z ogórków po sosie tatarskim
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Meg, jesteś specjalistką od pieczenia chleba i bułeczek Piekłam już chlebek na żurku,ale na wodzie po ogórkach kiszonych nie Przepis dodaję do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?