Składniki
1 chlebek
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki pszennej razowej
- 2 płaskiej łyżeczki SODY
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 420 g maślanki
- mąka razowa do podsypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, sól i sodę, wymieszać 10sek/obr 2
2. Dodać maślankę, wymieszać 10sek/obr2, a następnie wyrabiać 4min"Ciasto"
3. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką razową, uformować okrągły bochenek naciągając wierzch pod spód. Przekroić na krzyż, a następnie delikatnie zlepić.
4. Wstawić do piekarnika temp 200 st (góra-dół). Piec 30 minut.
5. Dla zrumienienia skórki na koniec 5 min termoobieg.
Studzić na kratce, przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Porady
Ciasto będzie lepiące, więc na dłonie warto posypać troszkę mąki.
Skorzystałam z przepisu Paula Hollywooda.
Chlebek przecinamy na krzyż dosyć głęboko (około 0,5-1 cm od spodu).
Jest dosyć ścisły, ale dobrze smakuje. Robi się szybko, więc może być ratunkiem, gdy np. nagle okaże się, że mamy za mało pieczywa....
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze