- TM 31
Składniki
Nadzienie
- 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 ziarenka lub szczypta kardamonu
- 50-100 g rodzynek lub żurawiny, opcjonalnie (jeśli są suche namoczyć)
- 100 g roztopionego masła
Na ciasto
- 80 g roztopionego masla
- 3 jajka
- szczypta soli
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 80 g cukru dowolnego
- 30 g świeżych drożdży, 40g, jeśli dodamy rodzynki
- 230 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier - 2min30sek/37st/obr1
2. Dodać pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, masło i jajka, wyrabiać 2min"Ciasto" .Ciasto będzie elastyczne, dosyć luźne. Pozostawić w TM do wyrośnięcia - podniesie miarkę TM
W tym czasie roztopić masło do nadzienia. Przygotować 2 keksówki o dł 25cm lub formę o śr.23-26cm z kominkiem.
W miseczce przygotować mieszankę:cukier, cukier waniliowy, cynamon i kardamon.
Piekarnik nagrzać do temp 180st.
3. Wyjąć ciasto z"Blokada naczynia miksującego" na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30x60cm. grubości 3-4mm, posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka (zostawić łyżkę) i posypać mieszanką (zostawić łyżkę) - Otrzymane kawałki układać w formie bokiem, czyli tak, żeby były widoczne pasy. Wierzch ciasta posmarować zostawionym masłem i posypać odłożoną mieszanką
5. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Piec 30-35 min w temp 180st góra/dół (ew. sprawdzić patyczkiem). Pozostawić w formie 10-15 min, wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
Porady
Ciasto robi się szybko. Zawsze się udaje. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił można przykryć folią aluminiową. Wielkości pasków, kawałków i grubość podałam orientacyjnie, nie warto się przejmować, bo podczas pieczenia "wyrównają" się (np. tak jak u mnie pieczone jednocześnie wyszły... całkiem inne).
Do "świątecznego" dodałam rodzynki, powciskałam po rozwałkowaniu, do tej wersji nalęży dać 40g drożdży.
Ciasto długo jest świeże, można zamrażać.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super wygląda, właśnie się upiekło. I tylko jak tu wytrzymać do wystygnięcia 😉😘
Pychotka. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Nie zdążyło ostygnąć... Wyszło idealne, z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie. Cały dom tak pachniał cynamonem, że dziatwa przy piekarniku już nóżkami przebierała Ledwo się załapałam na jeden malutki odłamek (ciasto zyskało nazwę "łamaniec", bo się nim łamali odrywając kawałek po kawałku. Za gorące było, żeby kroić
Are you sure to delete this comment ?