![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/1dfbe613-587e-4ffc-a981-0fc0681f7c1d/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/87099423-588f-46f0-bf07-3ab04bb19c1e/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/58556a3e-84bc-4cd5-8a97-c4de2f82225a/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/7e2c9510-ab05-44ac-948a-ee0fbc61a9d6/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/fecdd9eb-0604-4782-91c7-1a6b0c30b222/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/2e9db285-76a5-4076-b0c4-7425435db4a3/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/172ad4c3-3f57-47d8-b5df-d98ee8e4163d/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tf9zb2fd-78ffa-937460-f60be-ylk9dc62/d2b82f43-839c-41db-9cd3-786c46151fda/main/tiramisu-owocowe-z-kremem-mascarpone.jpg)
- TM 31
Składniki
biszkopty ladyfingers ok 400g
MUS
- 500 g owoców dowolnych, jakie masz: świeże, z syropu, mrożone po rozmrożeniu
- 50 g cukru pudru
KREM MASKARPONE
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki 30%, świeżej, NIE UHT
- 50 g cukru pudru
- 2 torebki śmietan-fixu, opcjonalnie
- 2 torebki cukru waniliowego 16g, opcjonalnie
DO DEKORACJI
- 150 g owoców
- 15 g wiórków kokosowych, opcjonalnie
- 1 opakowania galaretki owocowej, opcjonalnie
- 350 g wrzącej wody (1,5 szkl), opcjonalnie
- 20 g cukru pudru, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na jedną warstwę w formie kwadratowej potrzeba 16 biszkoptów.
Bardzo proszę przygotować wszystkie składniki, a owoce do dekoracji umyć i pokroić wtedy robimy tiramisu migiem - Jeśli zdecydujesz, tak jak ja, że na wierzch na owoce wylewasz galaretkę, to zaczynamy od zrobienia galaretki, którą wsypujemy do 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozpuszczoną galaretkę odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- MUS:
Do"Blokada naczynia miksującego" wrzucić owoce i cukier, rozdrabniać około 10 sek obr 4
(w zależności od użytych owoców czas zmniejszyć lub zwiększyć).
Przeleć do miseczki. - KREM:
Śmietana i serek mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Należy kupić co najmniej dzień wcześniej, przechować w lodówce i wyjąć tuż przed robieniem kremu.
Na noże założyć motylek.
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na krem, miksować 5 sek obr4 (przytrzymać miarkę dłonią), zdjąć pokrywę, kopystką zgarnąć z pokrywy śmietanę, zamknąć TM, miksować 10 sek obr 6 (też przytrzymując miarkę dłonią). GOTOWE.
Jeśli serek i śmietanka nie były b.dobrze schłodzone i nie ubiją się w tym czasie na sztywny krem, należy zmiksować jeszcze 5 sek obr 6 i krem będzie idealny. Nie trzeba przedłużać czasu miksowania. - TIRAMISU finisz:
Na dnie formy ułożyć biszkopty, każdy zanurzony na chwilkę w musie - z obydwu stron, na biszkopty wyłożyć część kremu, krem posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie), ponownie ułożyć biszkopty obtoczone w musie i wyłożyć drugą częścią kremu. Krem posypać wiórkami, ułożyć owoce do dekoracji i zalać je tężejącą galaretką.
W wersji bez galaretki owoce posypać cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc, żeby biszkopty całkowicie zmiękły.
Smacznego.
Forma 24 cm kwadratowa lub inna np. 20x30cm, najlepiej z odpinanymi bokami, ale zwykła też może być.
Porady
1.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby boki z papieru "nie ruszały się" na dno wyłożyć papier a na boki wyciąć z papieru paski (szerokie na wysokość formy) i zmoczyć zimną wodą z obu stron. Do zmoczonych pasków ciasto nie przykleja się.
2. Śmietan-fixu można użyć albo nie, jest neutralny, nie wpływa na smak kremu. Ja robię z trzech warstw biszkoptów, więc dodaję, bo wtedy krem jest sztywniejszy. Ewentualnie można użyć tylko 1 opakowanie.
Zazwyczaj zachowuje się proporcje: 250g mascarpone, 250g śmietanki, cukier puder wg uznania i 1 opak. śmietan-fixu.
Ewentualnie - jeśli chcemy uzyskać lżejszy krem - można dodać więcej śmietanki, czyli zamiast 500 g dodać 750 g (mieści się w TM31).
3. Ilość dodawanego cukru zależy od preferowanej słodkości musu i kremu oraz użytych owoców.
4. Ja użyłam za pierwszym razem na jednej części truskawek, a na drugiej arbuza, smakuje doskonale. Drugie ciasto jest z borówkami amerykańskimi i smakuje rewelacyjnie.
Uwaga: mus z borówek dosyć szybko zmienia się w galaretkę, więc nie należy zwlekać z obtoczeniem biszkoptów. Jeśli zrobi się galaretka trzeba ponownie zmiksować lub roztrzepać rózgą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze