- TM 31
Składniki
ciasto
- 350 g mąki pszennej, np.poznańska do pierogów
- 200 g wrzącej wody
- 35 g masła
Do wody
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru, opcjonalnie
Nadzienie
- 1000 g bananów, dojrzałe, ale nie przejrzałe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do TM przesiać mąkę.
W osobnym naczniu we wrzącej wodzie roztopić masło. Gorące wlać do mąki w TM. Wyrabiać 1min 30 sek"Ciasto" . Zostawić w zamkniętym TM na ok 20 minut.
W tym czasie pokroić banany na plastry grubości 7-8 mm (na oko).
Ciasto przełożyć do torebki foliowej (żeby nie obsychało), urywać po kawałku, wałkować, wykrawać foremką krążki dowolnej wielkości. Na jednym kłaść plasterek banana, drugim przykrywać i zlepiać przy pomocy widelca dookoła plasterka banana (im krążek ciasta większy, tym plasterek banana może być grubszy).
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować do wypłynięcia pierogów na wierzch. Jeśli dodamy do wody cukier pierogi nie będą się sklejać
SMACZNEGO!
Porady
Ciasto można rozwałkować baaardzo cienko, jeśli nam się chce. Jest bardzo elastyczne i...cudownie maślane. W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości foremki do wykrawania, których użyjemy wyjdzie nam 70-100 pierożków.
Można podawać ze śmietaną, innymi owocami np. maliny, borówki ameryk, ale też "gołe" doskonale smakują.
Można zamrażać.
Proponuję przygotować bananów z zapasem, bo ile nam wyjdzie zależy od wielkości bananów (i skóry, która nam odejdzie), a też grubości, na jaką je pokroimy i kilogram może być za mało
Zdjęcia przedstawiają etapy robienia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze