thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 21/08/13
zmieniono dnia: 21/08/13

Składniki

na chleb

  • 30 g otrębów owsianych
  • 700 g mąki, typ 650
  • 1i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 45 g oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 380 g jogurtu naturalnego
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 10 g siemienia lnianego
  • 300 g obranej cukinii, pokrojonej na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Cukinię, czosnek i bazylię umieścić  w naczyniu miksującym. Rozdrobnić 5s/ obr. 5.. Zgarnąć cukinię ze ścianek naczynia i ponownie rozdrobnić, 5s/ obr/ 5. Przełożyć na koszyczek i odcisnąć (po odciśnięciu zostaje około 240 g cukinii).

  2. Do naczynia wlać jogurt, wsypać cukier i droźdże. Podgrzać 2,5/  minuty 37 stopni/ obr. 2.

  3. Dodać cukinię i pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

  4. Ciasto pozostawić w naczyniu, po 40 minutach wyrobić ponownie 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (12x30 cm). Wierzch wygładzić dłońmi zwilżonymi wodą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

  6. Chleb naciąć ostrym nożem zwilżonym w wodzie i odczekać 10 min. przed wstawieniem do piearnika. Piec w temeraturze 200 stopni przez pierwsze 20 minut i kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Gorący chleb posmarować wodą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb cukiniowy

Wydrukuj:

Komentarze