- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 20 g oleju
- 200 g letniej wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko surowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do TM"Blokada naczynia miksującego" 3 min. "Ciasto" (3 min. interwał)
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta koło i pokroić na 8 części (tak jak pizzę)
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (niekoniecznie, ale będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, czas 30 min.
przygotowanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mnie wyszły super dałam zamiast oleju łyżkę masła, bo z olejem zawsze mi jakoś za twarde wszysko wychodzi polecam
Pyszne! nawet na drugi dzień ! dziękuję za przepis, jestem antytalenciem jeśli chodzi o pieczenie a bułeczki mi wyszły
Czy ważna jest kolejność wkładania składników do misy? Bo coś mi poszło nie tak i ciasto mam jak taka klucha.
Bardzo fajne i szybkie bułeczki. Nawet jak się wstawi od razu do piekarnika wyrosną. Robię je regularnie. Dziękuję za przepis
Bardzo fajne bułeczki wyszły. Super-szybki przepis
Bardzo dobre i szybkie bułki.
Ja dodałam mąki żytniej i płatków owsianych, właśnie się pieką. A na wierzch posypałam siemię lniane i słonecznik
Probowalam zrobić 2 razy. 2 razy wyszły beznadziejne, gumowe, twarde i w ogóle nie wyrosły.
BeznadIejaB
Ewelajnadzika: Witam, ja robiłam bułki przenno - żytnie na drożdzach słuchych . I bułeczki wyszły bardzo smaczne .
Pozdrawiam i Powodzenia
Ewelajnadzika:
Niusia60: Dałam 7 gram suchych drożdży i też wyszły super.
Are you sure to delete this comment ?