- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 łyżek kakao
- 100 g miodu, łagodnego
- 100 g masła, roztopionego
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka, duże lub 3 małe
- 100 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie produkty umieść w "Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" 20 sek obr 5
Wyłożyć, trochę zagnieść rękoma, włożyć do zamrażalnika na ok 10 min.
Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Ciasto może być klejące. Nie dodawać więcej mąki, ale podsypywać mąką podczas wałkowania aby się nie przykleiło.
Wykrawać różne kształty pierniczków i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 8 min.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na talerzu.
Pierniczki można dowolnie dekorować (np. lukrem lub cukrem pudrem.
Ciasto
Porady
Do przygotowania ciasta, wykrawania kształtów oraz dekorowania pierniczków po upieczeniu można śmiało zaangażować dzieci. Będą wniebowzięte.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis, bardzo smaczne, kruche pierniczki. Ja dodałam jeszcze 1łyżeczke przyprawy korzennej. Faktycznie ciasto bardzo klei się po wyrobieniu w TM ale troszkę mąki i jest idealne.
Polecam
Are you sure to delete this comment ?