thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 100 g rodzynek
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Jajka rozbić z mlekiem 3 sek. obr. 4

  2. Dodać pozostałe składniki Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" czas 3 min. Ciasto"Ciasto"

  3. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 1,5 cm.

  4. Miarką MT wycinać krążki i układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem.

  5. Piec w temp. 200C czas 15 min.

Porady

Jeśli podczas wyrabiania ciasto się klei - można dosypać mąki.Podawać z masłem lub dżemem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • grudnia 9, 2019 at 14:25

    Właśnie je upiekłam i są bardzo dobre. Dodałam więcej mąki, ponieważ ciasto mocno się lepiło.Wykrawałam je szklanką. Fajny, szybki przepis. Polecam i smacznego
    Cooking 7

  • lutego 14, 2017 at 21:15

    smaczne bułeczki, ale ja nastepnym razem dodam wiecej cukru- moja rodzina tak lubi.

  • stycznia 5, 2016 at 13:39
    5.0

    Bardzo smaczne bułeczki, ale zdecydowanie trzeba dodać więcej mąki. Przed upieczeniem smaruje bułeczki odlanym jajkiem z mlekiem. Do wykrajania sconsów można kupić specjalny wykrajacz-polecam!

    Sconsy można podawać z dżemem i bitą śmietaną.

     

  • listopada 13, 2014 at 20:47
    5.0

    musze koniecznie zrobić tmrc_emoticons.) dodane do wypróbowania tmrc_emoticons.)

  • września 22, 2014 at 14:51

    Bardzo smaczne, ale trzeba dodać trochę więcej mąki (ja używam pełnoziarnistej na pół ze zwykłą pszenną), a rodzynki i inne bajery dodać dopiero na koniec mieszania, bo się zbytnio rozdrobnią. Ja daję mniej cukru (jakieś 30 g), warto też na początku odlać troszkę jajek z mlekiem do smarowania sconesów przed upieczeniem. Polecam też dodanie, oprócz rodzynek, suszonej żurawiny, słonecznika itp. Wykrawać lepiej większą szklanką tmrc_emoticons.) smacznego!

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY