Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 25/07/14
zmieniono dnia: 06/08/14
Składniki
Ciasto
- 100 g rodzynek
- 150 g mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła, zimnego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajka rozbić z mlekiem 3 sek. obr. 4
Dodać pozostałe składniki "Blokada naczynia miksującego" czas 3 min. "Ciasto"
Wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Miarką MT wycinać krążki i układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 200C czas 15 min.
Ciasto
Porady
Jeśli podczas wyrabiania ciasto się klei - można dosypać mąki.Podawać z masłem lub dżemem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 1 osoby
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Śniadanie
Podwieczorek
Przekąska
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Łatwe
Szybkie
Niedrogie
Angielska
Deser
Ciasto
Ciastka
Bułka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Właśnie je upiekłam i są bardzo dobre. Dodałam więcej mąki, ponieważ ciasto mocno się lepiło.Wykrawałam je szklanką. Fajny, szybki przepis. Polecam i smacznego
smaczne bułeczki, ale ja nastepnym razem dodam wiecej cukru- moja rodzina tak lubi.
Bardzo smaczne bułeczki, ale zdecydowanie trzeba dodać więcej mąki. Przed upieczeniem smaruje bułeczki odlanym jajkiem z mlekiem. Do wykrajania sconsów można kupić specjalny wykrajacz-polecam!
Sconsy można podawać z dżemem i bitą śmietaną.
musze koniecznie zrobić dodane do wypróbowania
Bardzo smaczne, ale trzeba dodać trochę więcej mąki (ja używam pełnoziarnistej na pół ze zwykłą pszenną), a rodzynki i inne bajery dodać dopiero na koniec mieszania, bo się zbytnio rozdrobnią. Ja daję mniej cukru (jakieś 30 g), warto też na początku odlać troszkę jajek z mlekiem do smarowania sconesów przed upieczeniem. Polecam też dodanie, oprócz rodzynek, suszonej żurawiny, słonecznika itp. Wykrawać lepiej większą szklanką smacznego!
Are you sure to delete this comment ?