- TM 31
Składniki
- 500 g kukurydzy, mrożonej (lub 1,5 puszki )
- 100 g serka topionego, najlepiej masdamer
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 mała cebulka
- 1,5 l bulionu - może być warzywny lub poprostu rosół (dla leniwców i tych co nie mają czasu mogą być kostki rosołowe lub bulionetki)
- garść chipsów nachos (najlepiej paprykowe)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy składniki w kolejności cebulka, kukurydza, serek, mąka* i miksujemy 10s/poz 7
2. Wlewamy bulion, gotujemy 15-20* min/poz 3 /T Varoma (warto ustawić koszyczek na pokrywce by nie chlapało- zdarza się rzadko ale czasami tak)
3. Na koniec gotowania miksujemy ponownie czas 10s/poz 7
4. Zupę należy doprawić: gałką muszkatułową, szczyptą słodkiej papryki, białego pieprzu oraz do smaku solą
5. Podajemy w miseczkach posypane pokruszonymi nachosami
* Można pominąć mąkę jeśli używamy mrożonej kukurydzy
Gotując zupę z kukurydzy z puszki czas gotowania to max 15 min
Ja bardzo lubię gęste kremy, ale stosunek bulionu do wsadu należy regulować wg swoich upodobań
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa w smaku OK, z tym, że 1,5 litra bulionu to za dużo - dałam 1,2 l i przy temperaturze Varoma wykipiało, mimo stojącego na pokrywce koszyczka. Obroty 3 też za wysokie - chlapie. Zmniejszyłam temperaturę do 90 C, obroty do 2 i dokończyłam gotowanie. Z nachosami fajny pomysł, dałam jeszcze na wierzch starty żółty ser.
kukurydzę podobnie jak groszek kupuje się już wyłuskaną
A jak wygladalo wyjmowanie ziarenek z kolby? Nie tryskaly sokiem?
tak, a do tego mrożona nie jest tak nafaszerowana cukrem, tylko trzeba dłużej ją gotować. Ogólnie zupy krem z kukurydzy to dość amerykańska kuchnia, ale pomysł Nigelli na nachosy rewelacja - wcześniej jadłam ją z grzankami, jak posmakowałam nachosów to nidgdy więcej grzanek!!!
Widzialam ten przepis w ksiazce Nigelli. Nigdy tego nie robilam z kukurydza mrozona. Chociaz wydaje mi sie nawet ze powinno byc lepsze. (Bo chodzi o surowa, obrana i zamrozona kukurydze co nie? Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi) " alt= src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" width=19 height=19>