Składniki
zupa
- sól i pieprz do smaku
- 1200 g wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 puszki pomidoròw w puszce, krojonych
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 płaskiej łyżeczki curry w proszku
- 3 płaskie łyżki oliwy
- 1 ząbka czosnku
- 1 marchew
- 1 Cebula czerwona, średniej wielkości
- opcjonalnie świeże zioła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do włożyć marchewkę, cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5s./obr. 4-5.
Zgarnąć kopystką ze ścian naczynia do wewnątrz i w razie potrzeby ponownie rozdrobić. Marchewka powinna być w drobnych kawałkach, ale nie rozdrobniona na miazgę. Dodać oliwę i poddusić- 3 min/varoma/obr. 1. Dodać curry, pomidory z puszki, soczewicę, wywar i zagotować w 100st obr. 1. W momencie osiągnięcia przez TM temperatury, zmniejszyć do 90st i gotować 25 minobr.1
Podawać z ziołami wedle uznania.
Porady
Do zupy można dodać ostr paprykę, chili lub inne bardziej zdecydowane przyprawy. Jest wówczas bardzo rozgrzewająca.
Dodam, że smakuje każdemu, kto ją próbuje i nigdy wcześniej nie miał do czynienia z soczewicą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa ugotowana. Trochę zmodyfikowana, bo cebulę dalam zwykłą i musiałam dołożyć drugą puszkę pomidorów (jedna dała za mało wyrazisty smak i naczynie nie osięgnęło pojemności 2 l, a jednak lubię wykorzystywać możliwości TM do pełna ), i dodałam trochę śmietany i mleka. Nam odpowiada.
Meg
Ciekawy pomysł na zupę, w najbliższym czasie wypróbuję.
Meg
Już zmieniłam. Dziękuję za czujność
Smaczna i szybka zupa a do tego tania i zdrowa Tylko chyba mały chochlik wkradł się w przepis i dołożył temp. Varoma tam gdzie jest "zagotować w 100st/varoma/ obr. 1." a później " zmniejszyć do 90st i gotować 25 min/Varoma/obr.1".
Pozdrawiam