thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez synthia
opublikowany: 06/3/14
zmieniono dnia: 06/3/14

Składniki

zupa

  • sól i pieprz do smaku
  • 1200 g wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszki pomidoròw w puszce, krojonych
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 płaskiej łyżeczki curry w proszku
  • 3 płaskie łyżki oliwy
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 marchew
  • 1 Cebula czerwona, średniej wielkości
  • opcjonalnie świeże zioła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Zablokowany włożyć marchewkę, cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5s./obr. 4-5.


    Zgarnąć kopystką ze ścian naczynia do wewnątrz i w razie potrzeby ponownie rozdrobić. Marchewka powinna być w drobnych kawałkach, ale nie rozdrobniona na miazgę. Dodać oliwę i poddusić- 3 min/varoma/obr. 1. Dodać curry, pomidory z puszki, soczewicę, wywar i zagotować w 100st Wsteczne obr. 1. W momencie osiągnięcia przez TM temperatury, zmniejszyć do 90st i gotować 25 minWsteczneobr.1


    Podawać z ziołami wedle uznania.

Porady

Do zupy można dodać ostr paprykę, chili lub inne bardziej zdecydowane przyprawy. Jest wówczas bardzo rozgrzewająca.

Dodam, że smakuje każdemu, kto ją próbuje i nigdy wcześniej nie miał do czynienia z soczewicą tmrc_emoticons.) 





Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • czerwca 4, 2014 at 22:49
    5.0

    Zupa ugotowana. Trochę zmodyfikowana, bo cebulę dalam zwykłą i musiałam dołożyć drugą puszkę pomidorów (jedna dała za mało  wyrazisty smak i naczynie nie osięgnęło pojemności 2 l, a jednak lubię wykorzystywać możliwości TM do pełnatmrc_emoticons.) ), i dodałam trochę śmietany i mleka. Nam odpowiada.

    Meg

  • czerwca 3, 2014 at 14:11
    5.0

    Ciekawy pomysł na zupę, w najbliższym czasie wypróbuję.tmrc_emoticons.)

    Meg

  • czerwca 3, 2014 at 14:01

    Już zmieniłam. Dziękuję za czujność tmrc_emoticons.)

     

  • czerwca 3, 2014 at 12:05

    Smaczna i szybka zupa a do tego tania i zdrowa tmrc_emoticons.) Tylko chyba mały chochlik wkradł się w przepis i dołożył temp. Varoma tam gdzie jest "zagotować w 100st/varoma/Wsteczne obr. 1." a później " zmniejszyć do 90st i gotować 25 min/Varoma/Wsteczneobr.1".

    Pozdrawiam

Are you sure to delete this comment ?