thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
60 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez synthia
opublikowany: 05/12/14
zmieniono dnia: 05/17/14

Składniki

cukru

  • 60 g cukru
  • 2 białka
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 300 g truskawek mrożonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    lekkie lody truskawkowe z białkami
  1. 1. cukier wsypać do naczynia miskującego, miksować  8 sek./obr.10


    2. dodać 300g truskawek mrożonych i jedno opakowanie cukru waniliowego, miksować 1 min/obr. 8


    3. dodać 2 białka z jajek i miksować 5sek./obr.5 mieszając kopystką przez otwór w pokrywie


    4. założyć motylek i miskować ponownie 2 min./obr. 4


    Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Lody sa bardzo lekkie, puszyste!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekkie lody truskawkowe z białkami zamiast śmietany

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 20, 2021 at 16:56

    Zazwyczaj robię wersję z miksem owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny) i zawsze wychodzą pyszne. Zamiast cukru daję ksylitol 30-40g. Smakują jak mrożona beza. Są szybkie w przygotowaniu i nie trzeba ich dodatkowo miksować przed podaniem. Polecam!

  • lipca 28, 2020 at 20:57
    1.0

    bomat:
    Pani Bożeno, w tym miejscu oceniamy przepis, a nie ocenę przepisu. Inaczej zabrakłoby miejsca i wprowadzilibyśmy zamieszanie. Tu się nie obrażamy na siebie. To tylko sugestywna ocena. Jest Pani nowa na Przepisowni. Proszę więc zrozumieć, że emocje są tu zbędne. Życzę miłych przygód z przepisami na TM.
    P.S.
    Jeśli do lodów nie damy żółtek, albo śmietany, to oczywiście, że nie będą tłuste. Jednak wówczas nazywamy je sorbetem. Trzymajmy się nomenklatury.

  • lipca 28, 2020 at 17:46
    5.0

    predygiernova: Nie każdemu odpowiadają tłuste lody, nie dla każdego są zdrowe. Zdania są podzielone jak widać w pozostałych komentarzach. Może zależy to od ilości danych owoców. Maliny ze swojego ogrodu robią robotę, białka nikt w rodzinie nie wyczuł tmrc_emoticons.)

  • lipca 27, 2020 at 20:07
    1.0

    Nikomu nie smakowały. Smak ubitych białek w połączeniu z owocami... To nie lody. Deser raczej , dziwny w smaku. Lody muszą być tłuste i tyle w temacie.

  • lipca 26, 2020 at 16:13
    5.0

    Zrobiłam z mrożonymi malinami. Pyszne, lekko kwaskowe. Konsystencja idealna, nie zamarzają na kamień, co jest ich wielkim plusem. Mam zamiar zrobić próbę z mrożonymi bananami i z mango. Zastanawiam się co dodać zamiast owoców, żeby były waniliowe. Polecam.

  • kwietnia 5, 2019 at 10:35
    5.0

    Przepyszne lody, bardzo puszyste. Można zjeść od razu jako piankę/mus lub po zamrożeniu bo mają super konsystencję i nie zamrazają na kość. Następnym razem dodamy tylko o połowę mniej cukru bo są bardzo słodkie. Polecam tmrc_emoticons.)

  • marca 4, 2019 at 16:29
    5.0

    Polecam lody bardzo dobre SmileSmileSmile

  • maja 27, 2018 at 08:56

    szymon70:no wlasnie, czy moga byc ponownie zamrazane?!

  • maja 27, 2018 at 08:53

    Dorota1000: sparzone bialko jak sie robi?

  • czerwca 27, 2017 at 18:12
    5.0

    Pyszne. Zrobiłam z różnych zamrożonych owoców.

Are you sure to delete this comment ?