- TM 31
Składniki
zupę
- 70 g soczewicy czerwonej/grochu
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebula,marchew,pietruszka,seler)
- 1250 g wody
- 1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej wykonanego w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- pieprz mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g ziemniaków,obranych,pokrojonych w kostkę
- 1-2 łyżeczki majeranku,suszonego do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W suchym naczyniu miksującym mielimy soczewicę 30 sek./obr. 10. Przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, warzywa, rozdrabniamy 5 sek./obr.5.
3. Dodajemy soczewicę, wodę (należy uważać, aby nie przekroczyć pojemności 2 litrów)., dodać kostkę bulionową i przyprawy z wyjątkiem majeranku oraz pokrojony boczek. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego umieszczamy koszyczek. Gotujemy 30 min./100 stopni./"Obroty wsteczne" /obr.2.
4. Dodajemy pokrojone ziemniaki i majeranek. Gotujemy 12 min./100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.2. Doprawiamy solą do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Radość Gotowania".
zupy
Porady
Zamiast soczewicy można użyć groch.
Boczek wędzony kupuję w cienkich plastrach i kroję w kostkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna zupa, którą wcina nawet niejadek. Jedyny (choć bardzo uciążliwy) problem pojawia się przy gotowaniu zupy (nawet na obrocie 1) - zupa wylewa się spod koszyka. Robiłam zupę dwa razy (nigdy nie przekroczyła ona 2 litrów), a za każdym razem musiałam generalnie sprzątać wszystko wokół robota, bo wszystko było zalane.
Zupka pyszna,ja uzywam papryki wedzonej zamiast boczku.
U nas wszystkim
Zgłoszony przez Agata Michaud na sierpnia 19, 2015 at 19:49.
U nas wszystkim smakuje.
Najczęśniej groch (czy inne strączkowe) gotuję dzień wcześniej. I jednego dnia mam obiad z grochu plus coś jeszcze, a następnego zupę grochową Dodaję go pod koniec gotowania zupy. Warzywa dodaję różne, te, które mam akurat w lodówce. Czasem też suszone grzybki. Przeważnie robię bez boczku. Przyprawy albo majeranek albo orientalne typu kumin.
Pozdrawiam
Agata
Pyszna zupa, będzie to mój ulubiony przepis.
Pycha! Soczewicy ani grochu moczyc nie trzeba bo i tak zostanie wszystko zmielone, tak jak w opisie w 1szym punkcie. Bedę powtarzać nie raz !
Jaki to ma być groch? Moczowy wcześniej czy taki suchy?
Super zupka.Polecam !!!
bardzo dobre
Bardzo dobra zupka
przepyszna poprostu niebo w gębie