Składniki
1-1.25 litra 4-6 osób
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki, bez nasion
- 1 mała cebula lub 1 szalotka, pokrojona na 4
- 2 ząbka czosnku
- 400 g pomidorów, świeżych lub z puszki
- 400 g wywaru warzywnego lub mięsnego, lub 400 g wody i kostak rosołowa lub warzywna
- 40 g ryżu lub suchej soczewicy, uprzednio zmielonej
- sól, pieprz do smaku, można dodac pieprz cayenne
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
40 g ryżu lub suchej soczewicy mielimy 30 sekund poz. 10. Przesypujemy do pojemniczka. Zazwyczaj mielę więcej ryżu wcześniej i przechowuję w słoiku żeby zawsze mieć gotowy.
Paprykę, czosnek, cebulę i oliwę mielimy 2 sekundy poz. 5.
Dusimy 5 minut poz. 1, 100 stopni
Dodajemy wywar (lub wodę i kostkę rosołową), pomidory, zmielony ryż lub soczewicę i przyprawy. Gotujemy 14 minut, 100 stopni, poz. 2.
Miksujemy zupę 1 minutę poz. 10. Smacznego!
Porady
Ta zupa jest przepyszna, pokochałam ją od pierwszej łyżki! Jest ona jednym z dań przygotowywanych podczas prezentacji w Anglii. Moja rodzina nie podziela tej miłości (francuskie pieski), więc cała zupa jest tylko dla mnie!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ja dodałem pastę miso jest luks
Przepis jest prosty a zupa pycha.
Zredukowałem oliwę z oliwek (jak w poprzednich wpisach), zmidyfikowałem o prażone pestki dyni i słonecznika oraz grzankę z boczku (lub skwarki ale odsączone na ręczniku papierowym, może być też ostre salami) - jest mega !!! Polecam
Bardzo dobra. Świetnie smakuje z grzankami.
Pyszna dziękuje
Rewelacja! Wspaniały smak! Zmniejszyłam jedynie ilość oliwy z oliwek do 30g.
Pyszna, doprawić można wg własnego gustu
Dodałem sok pomidorowo-warzywny z imbirem (Fortuna) i zupa zyskała bardziej wyrazisty smak.
Fantastyczna zupa! Jak z dobrej restauracji; wystarczy podać z grzanką, posypać prażonymi pestkami (dyni lub słonecznika). Rewelacja
Reeweelaacjaa, pycha, tylko ta i już żadna inna a kilka różnych przepisów próbowałam. Dla mnie ważne że bez serka i śmietany. Nic nie zmieniałam. Dziękuję
Wyszła pycha!! Lepsza niż w restauracji nic nie zmieniałam, dałam mniej oleju 25g
Are you sure to delete this comment ?