Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 30/09/19
zmieniono dnia: 01/10/19
Składniki
Zupa jarzynowa z kurkami
- 250 gramów świeżych kurek
- 30 gramów białej cebuli, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku, obranego
- 20 gramów masła
- 250 gramów włoszczyzny pokrojonej na kawałki, marchew, pietruszka, seler, por
- 100 gramów ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 30 gramów kaszki manny
- 100 gramów słodkiej śmietany 18%, lub mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
- 1/2 łyżeczki cukru, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Kurki starannie oczyścić
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3-5s /obr 5
3. Dodać masło, dusić 3min/poz Varoma/obr .1.
4. Dodać włoszczyznę i ziemniaki rozdrobnić 5s /obr. 5
5. Dodać, kurki, przyprawę uniwersalną, koncentrat bulionu mięsnego i warzywnego, pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie.
6. Dodać wodę i gotować 30 minut /100stopni C / "Obroty wsteczne" /obr.1.
7. W trakcie gotowania 5 minut przed końcem wsypać kaszkę mannę, wlać śmietanę i delikatnie zamieszać kopystką.
8. Ugotowaną zupę posypać tymiankiem.
Sposób przygotowania
Porady
Zupę można podawać z grzankami z kawiorka lub bułki.Tymianek można zastąpiś natką pietruszki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczna zupa. Kurki posiekałam. Można było je rozdrobnić z warzywami.
Dałam 2x więcej cebuli, ponad 300 g warzyw, ponad 200 g ziemniaków, gotowałam trochę dłużej... Pyszna!
wody do zupy dodajemy ok 1 l
Dziękuję mirowojciecho:
mirowojciecho:
Polecam jestem ciekawa opini
Dziękuje za opinię
Zupa wyśmienita
Przepis wygląda naprawdę bardzo ciekawie. Myślę, że w weekend spróbuję go wykonać tym bardziej że ostatnio zebrałem sporo grzybów!