- TM 5
Składniki
- 2 łyżki bulionu, dowolny, własnej roboty
- Sòl morska
- gałka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
Składniki
- 100 gramów cebuli
- 1 ząbka czosnku, obrane
- 20 gramów oliwy z oliwek, dobrej jakości
- 800 gramów dyni, najlepiej hokkaido
- 50 gramów mleka kokosowego
- 1 szczypty kurkumy, mielonej
- 1 szczypty przyprawy curry
- 1 szczypty pieprzu czarnego
- gałaka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
- 2 łyżki bulionu, dowolnego, własnej roboty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli przekrojonej na pół i do tego 1 ząbek czosnku.Rozdrabmiany 5 sek./ob.5
2. Kopystką zgarniamy cebulę ze ścianek na dno. Wlewamy 20 gramów oliwy z oliwek, u mnie nierafinowana i niefiltrowana.Dusimy cebulkę 2 min/varoma/ob.2
3. Do naczynia miksującego wrzucamy połewę dyni (400g) pokrojonej na kawałki ok 3cm. Miksujemy 10sek/ob. 4-6.
Następnie wrzucamy resztę dyni i miksujemy 10sek/ob. 4-6 wspomagając się kopystką.
4. Wlewamy 650g wody (tak aby przykryło dynię) i przyprawy: 1,5 łyżki bulionu, kurkumę, curry, imbir.
5. Gotujemy 20min/100stopni/ob. 2 (pierwszą minutę daję na ob. 3 aby dobrze się wymieszało)
6. Dodajemy mleczko kokosowe
7. Miksujemy 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, do smaku solą, pieprzem i można dodać cukier. Po doprawieniu można zupę jeszcze wymieszać, 5sek/ob.5
9. Podajemy polane mlekiem kokosowym i uprażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
Przygotowanie
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2474:]]
[[wysiwyg_imageupload:2475:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Moja pierwsza zupa na TM 21 i wyszła super
Brak informacji, ile imbiru- i jakiego. Te szczytpy przypraw to za mało, zupa wychodzi bez wyrazu, jest mdła.
Super, super, super!
właśnie taki przepis szukałem, dorzucę jeszcze wędzoną papryke i będzie super
smaczna zupa ja robiłam z dyni piżmowej.
Zupa pierwsza klasa Co prawda ja robiłam z dynii bliżej nieokreślonego gatunku bo nie udało mi się nigdzie hokkaido kupić teraz, więc kolor troszkę nie ten, ale w smaku i tak pychota
przepis wygląda świetnie
wypróbuję na pewno. pozdrawiam
wiesia w
Zupa pyszna