thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 łyżki bulionu, dowolny, własnej roboty
  • Sòl morska
  • gałka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta

Składniki

  • 100 gramów cebuli
  • 1 ząbka czosnku, obrane
  • 20 gramów oliwy z oliwek, dobrej jakości
  • 800 gramów dyni, najlepiej hokkaido
  • 50 gramów mleka kokosowego
  • 1 szczypty kurkumy, mielonej
  • 1 szczypty przyprawy curry
  • 1 szczypty pieprzu czarnego
  • gałaka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
  • 2 łyżki bulionu, dowolnego, własnej roboty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli przekrojonej na pół i do tego 1 ząbek czosnku.Rozdrabmiany 5 sek./ob.5

    2. Kopystką zgarniamy cebulę ze ścianek na dno. Wlewamy 20 gramów oliwy z oliwek, u mnie nierafinowana i niefiltrowana.Dusimy cebulkę 2 min/varoma/ob.2

    3. Do naczynia miksującego wrzucamy połewę dyni (400g) pokrojonej na kawałki ok 3cm. Miksujemy 10sek/ob. 4-6.

    Następnie wrzucamy resztę dyni i miksujemy 10sek/ob. 4-6 wspomagając się kopystką.

    4. Wlewamy 650g wody (tak aby przykryło dynię) i przyprawy: 1,5 łyżki bulionu, kurkumę, curry, imbir.

    5. Gotujemy 20min/100stopni/ob. 2 (pierwszą minutę daję na ob. 3 aby dobrze się wymieszało)

    6. Dodajemy mleczko kokosowe

    7. Miksujemy 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)

    8. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, do smaku solą, pieprzem i można dodać cukier. Po doprawieniu można zupę jeszcze wymieszać, 5sek/ob.5

    9. Podajemy polane mlekiem kokosowym i uprażonym słonecznikiem.

     

    SMACZNEGO!

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2474:]]

 

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2475:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa Dyniowa - bez laktozy, glutenu i wege

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?