- TM 5
Składniki
ZUPA
- płaska łyżeczka suszonego lubczyka
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- sok z połowy cytryny
- 150 g białej kapusty (pokrojonej na kawałki)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli (przekrojonej na pół)
- 50 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki, (opcjonalnie)
- 150 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 400 g czerwonych buraków (pokrojonych na kawałki)
- 5 gałązek świerzej pietruchy (może być z łodygami)
- 200 g świerzych pomidorów ze skórką (przekrojonych na pół)
- ciepła woda (może być z czajnika)
- sól i pieprz do smaku
- 30 g dobrej oliwy do wysokich temperatur
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć kapustę, nałożyć miarkę rozdrobnić 2s/obr. 4,5 (gdy będą za duże kawałki można dodać 1s/obr.4,5, ale tak , aby kapusta nie była zbyt mocno rozdrobniona); przełożyć do innego naczynia
2. do naczynia miksującego dać pomidory i natkę pietruchy, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.7; przełożyć do innego naczynia, nie trzeba myć naczynia miksującego
3. do naczynia miksującego dać buraki, korzeń pietruchy , cebulę, marchewkę, czosnek, nałożyć miarkę, rozdronić 5s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
4. dodać oliwę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/"Obroty wsteczne" obr.1,5
5. dodać kapustę, dodać bardzo ciepłej wody (może być z czajnika) do poziomu max., zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotować 25min/98st/"Obroty wsteczne" 1,5
6. dodać zmiksowane wcześniej pomidory z zieloną pietruchą, gotować 5min/98st/"Obroty wsteczne" 1,5
7. zdjąć pokrywę, dodać sok z połowy cytryny, sól i ewentualnie pieprz do smaku, zamieszać zupę kopystką
Porady
Zupa jest gęsta, ma dużo warzyw. Gotowanie odbywa się w temp.98 st i w związku z tym warzywa są al dente. Można wydłużyć czas gotowania o 5 min, wówczas warzywa powinny być miękkie.
Można ją podawać z ugotowaną wcześniej fasolą lub kaszą jaglaną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mniam
Koszyczek sie nie zmieści , jest duzo warzyw. Lepiej wykorzystać wczesniej ugotowany bulion, lub przygotowac wszystkie warzywa w Thermomixie, odstawić do innego naczynia, pokroic szyje z indyka na mniejsze kawalki, i pogotować ja (zastanawiam sie jak długo ?? Moze z 15 min 100st) z liściem laurowym i zielem angielskim na wstecznych obrotach, a potem wrzucić warzywa i kroki takie jak zamieściłam w przepisie (Ew. zmniejszyc ilośc warzyw , bo mieso zajmie trochę miejsca). Trzeba popróbować .
A czy można w trakcie gotowania włożyć do koszyczka kawałek mięsa np szyjki z indyka tak żeby ten barszcz był ugotowany na mięsie
Zakwas buraczany - zawsze jest mile widziany w czerwonym barszczu. Można również przed rozpoczęciem gotowania zupy zmiksować 2 małe buraki i odstawić do innego naczynia, potem dodać je 5 min przed końcem gotowania (będzie kolor i smak)
Zupa jest mało wyrazista - chyba zamiast soku z cytryny trzeba dać kwas buraczany.
Dodałam też na koniec śmietanę i jeszcze 3 min gotowałam.
Pyszne