thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ZUPA

  • płaska łyżeczka suszonego lubczyka
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g białej kapusty (pokrojonej na kawałki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli (przekrojonej na pół)
  • 50 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki, (opcjonalnie)
  • 150 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 400 g czerwonych buraków (pokrojonych na kawałki)
  • 5 gałązek świerzej pietruchy (może być z łodygami)
  • 200 g świerzych pomidorów ze skórką (przekrojonych na pół)
  • ciepła woda (może być z czajnika)
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g dobrej oliwy do wysokich temperatur

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć kapustę, nałożyć miarkę rozdrobnić 2s/obr. 4,5 (gdy będą za duże kawałki można dodać 1s/obr.4,5, ale tak , aby kapusta nie była zbyt mocno rozdrobniona); przełożyć do innego naczynia

    2. do naczynia miksującego dać pomidory i natkę pietruchy, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.7; przełożyć do innego naczynia, nie trzeba myć naczynia miksującego

    3. do naczynia miksującego dać buraki, korzeń pietruchy , cebulę, marchewkę, czosnek, nałożyć miarkę, rozdronić 5s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    4. dodać oliwę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.1,5

    5. dodać kapustę, dodać bardzo ciepłej wody (może być z czajnika) do poziomu max., zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotować 25min/98st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5

    6. dodać zmiksowane wcześniej pomidory z zieloną pietruchą, gotować 5min/98st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5

    7. zdjąć pokrywę, dodać sok z połowy cytryny, sól i ewentualnie pieprz do smaku, zamieszać zupę kopystką

     

Porady

Zupa jest gęsta, ma dużo warzyw. Gotowanie odbywa się w temp.98 st i w związku z tym warzywa są al dente. Można wydłużyć czas gotowania o 5 min, wówczas warzywa powinny być miękkie.

Można ją podawać z ugotowaną wcześniej fasolą lub kaszą  jaglaną.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • listopada 24, 2017 at 21:56
    5.0

    mniamLove

  • grudnia 1, 2015 at 11:57

    Koszyczek sie nie zmieści , jest duzo warzyw. Lepiej wykorzystać wczesniej ugotowany bulion, lub przygotowac wszystkie warzywa w Thermomixie, odstawić do innego naczynia, pokroic szyje z indyka na mniejsze kawalki, i pogotować ja (zastanawiam sie jak długo ?? Moze z 15 min 100st) z liściem laurowym i zielem angielskim na wstecznych obrotach, a potem wrzucić warzywa i kroki takie jak zamieściłam w przepisie (Ew. zmniejszyc ilośc warzyw , bo mieso zajmie trochę miejsca). Trzeba popróbować . 

  • grudnia 1, 2015 at 09:49

    A czy można w trakcie gotowania włożyć do koszyczka kawałek mięsa np szyjki z indyka tak żeby ten barszcz był ugotowany na mięsie

  • października 30, 2015 at 16:44

    Zakwas buraczany - zawsze jest mile widziany w czerwonym barszczu. Można również przed rozpoczęciem gotowania zupy zmiksować 2 małe buraki i odstawić do innego naczynia, potem dodać je 5 min przed końcem gotowania (będzie kolor i smak)

  • października 29, 2015 at 15:51
    4.0

    Zupa jest mało wyrazista - chyba zamiast soku z cytryny trzeba dać kwas buraczany.

    Dodałam też na koniec śmietanę i jeszcze 3 min gotowałam.

  • września 25, 2015 at 11:40
    5.0

    Pyszne

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: