thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
4min
Czas całkowity
4min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 11/11/15
zmieniono dnia: 23/11/15

Składniki

p a s t a

  • 1 Czerwona cebula
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, chilli
  • sok z połówki limonki
  • mały pęczek kolendry, (listki)
  • 40 g oliwy lub oleju
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. przekrojoną cebulę i czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 3sek/obr.8

    2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1

    3. dodać odsączoną fasolę, sok oraz przyprawy, zblendować 20sek/obr.6

Porady

fasolę z puszki można zastąpić 1/2 szklanki suchej, czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości

świeże listki kolendry można zastąpić utartymi w możdzierzu ziarenkami kolendry (1 łyżeczka)

pasta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczywa 

pastę przechwywać w szklanym słoiczku, w lodówce, do tygodnia

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

pasta z czarnej fasoli (wegańska)

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 8, 2016 at 15:20

    Zrobiłam z czerwonej fasoli. Bardzo smaczne, ale wyraźnie czuć cebulę. Następnym razem dodam więcej fasoli bądź ograniczę cebulę, żeby przeważała jednak fasola.

    Polecam! Dobra alternatywa serków kanapkowych  tmrc_emoticons.)