Składniki
p a s t a
- 1 Czerwona cebula
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki, chilli
- sok z połówki limonki
- mały pęczek kolendry, (listki)
- 40 g oliwy lub oleju
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. przekrojoną cebulę i czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 3sek/obr.8
2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1
3. dodać odsączoną fasolę, sok oraz przyprawy, zblendować 20sek/obr.6
Porady
fasolę z puszki można zastąpić 1/2 szklanki suchej, czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
świeże listki kolendry można zastąpić utartymi w możdzierzu ziarenkami kolendry (1 łyżeczka)
pasta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczywa
pastę przechwywać w szklanym słoiczku, w lodówce, do tygodnia
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam z czerwonej fasoli. Bardzo smaczne, ale wyraźnie czuć cebulę. Następnym razem dodam więcej fasoli bądź ograniczę cebulę, żeby przeważała jednak fasola.
Polecam! Dobra alternatywa serków kanapkowych
Are you sure to delete this comment ?