thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

chutney

  • 80 g czerwonej cebuli
  • 250 g cukru białego, można użyć trzcinowego
  • 20 g wody
  • 700-800 g fioletowych śliwek, ja użyłam "dąbrowicką"
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 120 g octu owocowego, u mnie jabłkowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1) doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek i cebulę ,imbir ,rozdrobnić4sek/8 i przełożyć do miseczki.

    2) do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlej wodę i dodaj cukier ,gotuj 5min./100*/obr.1

    3) dodaj resztę składników i gotuj 45min/100*/obr.2-3.Zamiast miarki na wierzch koszyczek.

    4 )Nałóż miarkę i  zmiksuj 10sek/5-8.

    5) Wlej do słoiczków zakręć i na 10min . do góry dnem.

    Pasuje do serów mięs i dań z grilla

    SMACZNEGO

     

Porady

Mnie do drugiej porcji brakło imbiru i dołożyłam ZAMIAST jedną czuszkę .Radzę spróbować

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

chutney śliwkowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 20, 2016 at 02:39

    Cieszę się że smakował.Każdy przepis można dostosować do swoich preferencji smakowych .

    Nieśmiało o gwiazdki poproszę tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • września 19, 2016 at 23:30
    5.0

    Pyszne chutney, rodzinie też smakowało i teraz każą mi zrobić więcej tmrc_emoticons.)Dodałam tylko mniej cukru (150g) bo bałam się, że słodycz przeważy inne smaki.

    Dzięki za przepis!

  • września 6, 2013 at 20:14

    tmrc_emoticons.DW bułkach też rewelka tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • września 5, 2013 at 20:12

    Haniu, świetny pomysł! Wypróbuję i dam znać jak smakowało  tmrc_emoticons.)  ale po składnikach widać, że będzie pyszne  tmrc_emoticons.D  Dziękuję za przepis.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 5, 2013 at 03:15

    tmrc_emoticons.DSpróbuj Gabi ,mnie bardzo smakuje ,a mój mąż stwierdził ,że bardzo wyrazisty ten dżem (on lubi ostro) a tu są wymieszane smaki.Próbowałam już z naleśnikami rewelka.Przyszło mi do głowy ,żeby zrobić jako nadzienie do słodkich bułek.Jak wypróbuję to dam znać. tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • września 4, 2013 at 23:48

    Dodaję do swoich kolekcji. Nigdy nie jadłam i nie robiłam więc pora spróbować.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: