thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 03/06/12
zmieniono dnia: 11/09/15

Składniki

  • 125 g sera żółtego ostrego w smaku
  • 125 g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 główka świeżego czosnku
  • 3 cukinie
  • 2 łyżki oliwy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć i pozbawić końcówek, przeciąć wzdłuż i ułozyć w naczyniu do zapiekania albo na blaszce, między nimi poukładać ząbki czosnku w łupinkach, polać oliwą, posypać solą i pieprzem i zapiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Warzywa odstawić do ostygnięcia.

    Do naczynia włozyć ser zółty pokrojony na kawałki i zmiksować czas 15 sek, obr.4. odlożyć do miseczki. Następnie do naczynia wlożyć cukinie i czosnek i zmiksować czas 20 sek, obr.3-4 aż masa się połączy i będzie gładka. dodać śmietanę i ser oraz posiekany tymianek i wymieszać czas 15 sek, obr.2.

    Posmakować i w razie potrzeby jeszcze doprawić solą lub pieprzem.

    Pastę można jest na grzankach, samym chlebie, jest pyszna.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasta z pieczonej cukini i czosnku

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 24, 2015 at 18:08

    witam,

     

    możesz podac wage cukini?

     

    Pzdr

  • sierpnia 17, 2013 at 19:23

     Witaj Meg tmrc_emoticons.D bardzo Cię przepraszam, że nie odpowiedziałam na Twoje pytanie na czas - czasami jest ciężko zobaczyć nowe komentarze tak szybko tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) ale cieszę się, że mimo wszystko spróbowałaś tmrc_emoticons.) no i stworzyłaś nowe danie - sos cukiniowy tmrc_emoticons.) super tmrc_emoticons.) napewno wypróbuję właśnie z tą wodą co została po cukinii tmrc_emoticons.) bo do pasty używam tylko samej cukini tmrc_emoticons.) a tak odpowiadając na Twoje pytanie to używam cukinie średniej wielkości tmrc_emoticons.) jak będę robiła tą pastę to dokładnie zważę tmrc_emoticons.) dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 14, 2013 at 16:56
    5.0

    Pastę zrobiłam. Niedoczekawszy się na odpowiedź autorki, użyłam dwóch cukinii średniej i jednej malutkiej. tmrc_emoticons.). Smak rzeczywiście bardzo dobry i niepowtarzalny, natomiast konsystencja raczej sosu, a nie pasty, mimo iż dałam tylko połowę smietany z przepisu. W związku z tym wykorzystaliśmy to co powstało jako sos do spaghetti. I tak u nas przepis na pastę przyjął się jako sos cukiniowy do spaghetti i w rodzinie cieszy się dużym powodzeniem. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Ps. Może pasta wyszła rzadka dlatego, że nie odlałam wody po upieczeniu cukinii, która powstała w naczyniu, ale była tak smaczna, że poprostu było mi jej szkoda wylewac :tmrc_emoticons.;)

    Meg

  • sierpnia 9, 2013 at 14:43
    5.0

    A ile gram powinno być tej cukinii? Bo najlepsze cukinie są takie malutkie i młodziutkie,mniej więcej przekroju  ogórka szklarniowego i nie wiem czy o takie wielkości chodzi, czy może o większe?

    Meg

  • sierpnia 7, 2013 at 12:31

    Witaj Meg  tmrc_emoticons.D polecam bo pasta jest bardzo smaczna tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 7, 2013 at 11:16
    5.0

    Wygląda smakowicie. Myślę, że niedługo ją wypróbuję. tmrc_emoticons.)

    Meg

  • września 1, 2012 at 21:08

    Jest pyszna tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 4, 2012 at 17:17
    5.0

    Wyglada apetycznieBig Smile Big Smile  Przepis mi "smakuje"tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 4, 2012 at 10:08

    Tak, czosnek po upieczeniu należy obrać a raczej wycisnąć ze skorupki tmrc_emoticons.-) mój błąd bo nie napisałam tmrc_emoticons.-) a używam serów różnych np. tylżyckiego, chedara a najbardziej ostatnio lubię stary oleander i takiego użyłam do pastytmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 4, 2012 at 08:26

    Mam pytanie, pewnie oczywiste, ale trudno - czy czosnek obierasz po upieczeniu, przed zmiksowaniem?


    Jakiego sera (rodzaj) najczęściej używasz? Dzięki i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Uśmiechnij się Smile