![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3t4855kn-37700-240517-cfcd2-r176acg8/2b68d7a4-3ad3-4b92-aee0-cdd437079fa9/main/tarta-wytrawna-spod-tarty-na-slono-kruche-ciasto.jpg)
- TM 31
Składniki
Kruche ciasto wytrawne
- 200 gramów mąki pszennej, typ 500 (wrocławska) lub 450
- 100 gramów masła, zimnego z lodówki
- 3 łyżki wody, zimnej
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu TM wg podanej kolejności.
Zamknąć naczynie i powoli ustawiając prędkość dojść do poziomu 4.
Po minucie ciasto jest już dobrze wyrobione, wyłożyć ciasto na talerz i ugnieść w kulę.
Nasmarowaną masłem formę wyłożyć ciastem (dno wraz z brzegami), przykryć folią i włożyć na 20-30 min do zamrażarki lub na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie robimy farsz wg uznania(może z czasem dodam tutaj jakiś przepis)
Nakłuć ciasto widelcem i jeżeli farsz nie jest płynny to wyłożyć go na surowe ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 50-60 min. Jeśli zaś farsz jest płynny to podpiec samo ciasto przez 10 min w 200 st.C, następnie wylać farsz i dalej piec w 200 st.C przez ok 40-50 min.
Kruche ciasto wytrawne
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?