thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
40h 0min
Czas całkowity
60h 0min
porcja/porcje/porcji
22 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Pączki serowe / pączusie twarogowe

  • 100 gramów twarogu półtłustego, pokruszonego
  • 1 jajka
  • 1 łyżek jogurtu naturalnego
  • 60 gramów cukru
  • 50 gramów masła
  • 180 gramów mąki pszennej, typ 500/550
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia, płaska

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia TM wkładamy jajko, cukier, twaróg i jogurt. Mieszamy 1 min 40 sek obr. 4.
    Dodajemy masło pokrojone w kawałki. Mieszamy 20 sek. obr. 4.
    Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 40 sek. obr. 2,5.

  2. Wlewamy olej do garnka, dość sporo, aby pączki swobodnie wypływały podczas smażenia nie leżąc na dnie garnka. Garnek z olejem ustawiamy na palnik i podgrzewamy do smażenia ale nie za mocno aby się pączki nie paliły (ja na płycie elektrycznej w skali 1-6 ustawiłam poziom 4).

  3. Ciasto wykładamy na opruszoną mąką stolnicę. Podsypujemy mąką.

    Ciasto dzielimy na mniejsze, wygodne do wałkowania porcje.

    Wałkujemy podsypane mąką na grubość ok 0,5 cm.

    Wykrawamy krążki. Najlepiej smażą się oponki, czyli wykrawamy dużą szklanką a następnie kieliszkiem wykrawamy środek. Powstaną dwa rozmiary pączków.

  4. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki, maksymalnie tyle aby po wypłunięciu nie sklejały się, tak aby każdy pączuś swobodnie pływał w oleju.

    Obsmażamy pączusie na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.

  5. Mi wyszły 22 pączusie - 11 oponek i 11 małych kuleczek.

    Są pyszne! Smacznego! tmrc_emoticons.)

Porady

Im większe i grubsze krążki, tym dłużej trzeba smażyć aby nie były surowe w środku, ale przez to spieką się mocno z wierzchu. Dlatego warto robić mniejsze pączusie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki serowe / pączusie twarogowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?