- TM 31
Składniki
Dodatkowe
- 1 słoiki dżem, np. powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek
- Cukier puder, do posypania
Ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki kakao
- 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
- 4 żółtka, duży rozmiar jaj
- 200 gramów masła, zimnego
- 30 gramów cukru, (2 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana z białek
- 4 białka, duży rozmiar jaj
- 150 gramów cukru, (2/3 szkl.)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 180ºC
Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji.
"Blokada naczynia miksującego" 10-15 sek / obr. 5
2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Wysypać do miski i włożyć do lodówki.
Porządkie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
Założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier
"Blokada naczynia miksującego" ok 3-3,5 min / obr. 3-4
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru waniliowego wyknanego wg przepisu Thermomix) i można kroić
Smacznego!
Ciasto
Piana z białek
Przygotowanie
Porady
1) Idealnie sprawdzają się powidła śliwkowe
2) Można zamienić kolejność - najpierw ubić pianę z białek a później ciasto (wówczas nie będzie konieczności dokładnego umycia i osuszenia urządzenia przed ubiciem białek)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka
Robiłam wielokrotnie w lidlomixie. Jest super. Smaczne, proste, błyskawicznie się robi
A na ile do lodówki?
JDS: w smaku super pianka mocno opadła, ale pyszne.
Robiłam to ciasto na lidlomixie ale wyszło zbyt suche dlatego dodałam dodatkowo 25g masła i jedno całe jajko. Wtedy wyszło idealne. A i kładłam cisto jasne na to jabłka potem piana i ciemne ciasto. Uważam że zbyt mało ciasta jest żeby dzielić je na 3. Pyszne
Zapowiada sie super. Do ciasto, żeby nie było takie sypkie dodałam kilka łyżek śmietany. Kolor brązowy dałam na samej górze, dwa dolne są jasne. Ciasto lekko zgniotłam i wsadzilam na pół godziny do zamrażarki, później łatwiej je trzeć na tarce. A propos piany dodaje szczyptę soli. Nie bede uzywac pudru do posypania. Czekam na efekt
Robiłam wszystko jak w przepisie i niestety ciasto wyszło bardzo sypkie po upieczeniu🙁. Więc nie wiem co tu nie zagrało.
A mnie strasznie cienki wychodzi. Co robię nie tak?
Zrobiłam - super
a ja do tego placka wykorzystuję pozostałości owocowe po soku z czarnej porzeczki, rewelacja!
Are you sure to delete this comment ?