thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masło/margaryna, zimne
  • 25-30 g Cukier puder
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 5 żółtek

pianka budyniowa

  • 5 białek
  • 200 g cukru drobnego
  • 1 opakowania cukier waniliowy, (16 g)
  • 2 opakowania budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 100-110 g olej

dodatki

  • 500 g truskawek lub malin
  • cukier puder do oprószenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło pokroić w kostkę i wymieszac z pozostałymi składnikami na ciasto 40 -50 sek / Ciasto"Ciasto" Gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Można zrobić to dzień wcześniej.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC /15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
    pianka budyniowa:
    Kiedy podpieczony spód jest już zupełnie wystudzony, zacząć ubijać białka, motylek/3-4 min/ obr. 4 Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy (cały czas mieszając na niskich obrotach obr. 1). Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.
    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć truskawki (mniejsze w całości, większe można przekroić na połowę, jeżeli używamy malin układamy je otworkami do góry). Owoce lekko wepchnąć łopatką w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
    Piec w temperaturze 190oC /30-40 minut. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

kruche ciasto z truskawkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: