thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 500 gramy mąka pszenna, przesiana
  • 250 gramy margaryna, ewent. masło 82% tł.
  • 50 gramy cukru
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia, (płaskie łyżeczki )
  • 16 gramy cukier waniliowy, (1 opakowanie)
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki kwaśna śmietana, 18% tłuszczu

piana:

  • 5 białek
  • 120 gramy cukier
  • 2 łyżki maka ziemniaczana, (czubate łyżki)
  • 1 szczypty soli, drobnej

dodatkowo

  • 1000 gramy mus jabłkowy
  • 1000 gramy jabłka
  • cukier waniliowy, do posypania jabłek
  • cynamon, mielony, do posypania jabłek
  • Cukier puder, do posypania ciasta
  • 1 torebki budyń śmietankowy, w proszku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszac wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 30 sek./obr. 5,nastepnie zagnieść ciasto w kule i podzielić na 2 części
    (2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub rozdrobnic wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20 sek/ obr 10 (wczesniej podzielic na male kawalki)



    2. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia skubiemy trzeby lub w naczyniu rozdrabniamy aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem.

  2. 3. Piana: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy matylek i wlewamy bialka dodajac sol. Białka mocno ubijamy, 4min/obr. 3,5 następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek.
  3. 4. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.
    5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180°C na 40-45 min.
    Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
  4. Mus:
    sposob wykonania dowolny, moze byc gotowy, kupczy.
    Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

szarlotka jak u babci

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: