4.4 (9)
thumbnail image 1
thumbnail image 1thumbnail image 2thumbnail image 3thumbnail image 4thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto:

  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru, (dobrze też sprawdzi się fruktoza)
  • 4 łyżki wody, ciepłej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 4 kostkiprawdziwej gorzkiej czekolady
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownice (średnica 18cm.) i smarujemy ją odrobiną masła.

    2) W suchym naczyniu Thermomixa rozdrabniamy 4 kostki czekolady  -  obroty TURBO - 7 sek.Wysypujemy rozdrobnioną czekoladę do miseczki.

    3) Płuczemy naczynie miksujące i osuszamy.

    4) W suchym naczyniu umieszczamy motylek. Oddzielamy 4 białka od  żółtek. Białka umieszczamy w naczyniu miksującym.  Dodajemy odrobinę soli. Obroty pozycja 3,5  - czas ok. 3-3,5 min.Po ubiciu białek na pianę delikatnie wyjmujemy motylek i zawartość przekładamy do większej miski.

    Ponownie umieszczamy motylek w naczyniu miksującym (bez mycia naczynia) i wrzucamy 4 zółtka,100g cukru i wlewamy 4 łyżki wody ciepłej. Ucieramy - obroty pozycja 3,5  - czas ok. 2 min.Po 2 min  dorzucamy 1 łyżkę masła w temp. pokojowej, 80 g mąki pszennej, 30 g. mąki ziemniaczanej, 20 g kakao - wszystko razem mieszamy - obroty pozycja 3,5  - czas ok. 30 sek.

    W tym czasie łączymy delikatnie mieszając w misce pianę z białek z rozdrobnioną czekoladą.Usuwamy z naczynia motylek i za pomocą kopystki bardzo delikatnie i małymi porcjami łączymy białko z ciastem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. (zdecydowanie lepiej dodawać białko do ciasta niż odwrotnie)

    Delikatnie przelewamy do uprzednio przygotowanej tortownicy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto piecze się ok. 25-30min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy aby ciasto wystygło pozostając w piekarniku.Kiedy ciasto jest już zimne rozcinamy np. mocną nitką na 2 lub 3 placki. Powstają piękne, prawdziwe, czekoladowe podklady do tortu.

     

     

  5. Krem i dekoracja
  6. Czekoladowy krem do tortu:-> //www.przepisownia.pl/przepisy/13076/krem-czekoladowy-do-tortow.html

    Przed składaniem warstwy zwilżyć roztworem (kawa rozpuszczalna - 1 łyżka, 2-3 łyżki alkoholu, łyżka cukru, 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody).

    Wystarczy połaczyć warstwy kremem wkładając w środek 7 większych bezów.Powstanie bardzo smaczny czekoladowo-bezowy tort.Z zewnątrz można tort pokryć kremem lub po prostu rozpuszczoną czekoladą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowo-bezowy

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: