- TM 31
Składniki
Masa budyniowa
- 100-140 g serka kremowego, (np. słodki serek homogenizowany)
- 20 g budyniu smietankowego w proszku
- 20 g cukru pudru
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 5 żółtek kurzych, (oddzielone od białek)
Beza (pierzynka)
- 6 białek kurzych, (wszystkie jakie zostały po oddzieleniu żółtek)
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki budyniu smietankowego w proszku
Śliwki
- 12-15 śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych, (pokrojone na ćwiartki, tak aby ułożyć dokładnie jedną warstwę śliwek na tarcie)
Ciasto na tartę
- szczypta soli
- 10 g wody letniej
- 1 żółtko kurze
- 10 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g masła zimnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku i jeszcze kilka sekund mieszamy. Wykładamy na ciasto i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C,dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C.po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło. Wiem, że to trudne tak czekać ... ale jeżeli zależy nam na ładnych porcjach i wygodnym krojeniu może to być czynność niezbędna.
Smacznego.
4 zółtka kurze i cukier puder ucieramy na kogiel mogiel.obroty 3,5 z motylkiem, czas ok. 2 minut.
Dalej dodajemy 50g masła (w temp. pokojowej) , 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i serek kremowy. Ustawiamy czas 3 min, obroty 3,5 z motylkiem, temperatura 37 stopni C.
Gotową masą budyniową zalewamy delikatnie śliwki umieszczone wczesniej na podkładzie do tarty.
Ciasto na tartę.
Pianka (pierzynka)
Masa budyniowa.
Porady
W przepisie użyto śliwki żółte, ale równie dobrze a może nawet lepiej sprawdzą się popularne śliwki węgierki. Ważne aby nie była to odmiana bardzo soczysta.
Do pieczenia tart używam foremek z wyjmowalnym dnem. Bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tartę aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.
Przy ubijaniu piany najważniejszym jest aby dopilnować czytości naczynia przed ubijaniem i aby było dokładnie suche.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
smaczne, tylko dużo pracy, ale warto.
Anna
Bardzo pyszna tarta my zrobiliśmy z jabłkani i nam bardzo smakowało dzienkujemy za przepis
KOSZMAR
Ciasto nie wyszło, a właściwie to ta masa budyniowa. Dałam serek homogenizowany waniliowy 130 g, robiłam jak w przepisie. Masa wyszła rzadka, myślałam, że w trakcie pieczenia zgęstnieje, ale po upieczeniu po prostu wyciekła z ciasta. U mnie przez 3 min w tem. 37 stopni (jak jest w przepisie) wcale masa budyniowa nie zgęstniała, a chyba powinna. Poza tym raz napisane jest 5 żółtek (tam gdzie skladniki), a tam gdzie Przygotowanie są 4 żółtka. Proszę napisać, co robiam nie tak? Czy wszystkim masa zgęstniała, bo zachwycają się tym przepisem?
Wygląda smakowicie, mam nadzieję że ta również smakuje bo właśnie zaczynam robić
a moje ciasto wyszło... niesmaczne. Samo ciasto, bo reszta bardzo ok. Jakieś suche, twarde... sama nie wiem.
Bardzo fajny przepis ,dziękuję
Polecam z czystym sumieniem ,nie jest za słodki .
Już się piecze,myślę że będzie tak smakować jak pięknie wygląda
Witam, też chętnie wypróbuję przepis, tylko z innymi owocami, bo teraz może być problem.
Witam,
Czy można użyć innych owoców? Bo obawiam się, że śliwek teraz nie dostanę
Tarta pyszna, polecam.
Bardzo smaczna również w wersji bez budyniu z samą pierzynką
Aldona
Are you sure to delete this comment ?