thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
1h 7min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 50 g cukru, (można mniej lub wcale w zależności od upodobań smakowych)
  • 200 g masła, (pokrojone w kostkę ok 2 cm)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon
  • Jabłka:
  • kwaśne i soczyste jabłka 5-6 sztuk.
  • Pianka
  • 4 białka
  • odrobina soli
  • 6-8 łyżek cukru
  • kilka kropli syropu owocowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Obroty pozycja 6 - czas ok. 20-25 sek. Odrywamy małą porcję ciasta i umieszczamy w lodówce. Pozostałą część ciasta przekładamy do foremki na tartę i dokładnie wylepiamy spód i brzegi. Posypujemy delikatnie cynamonem.

    W naczyniu miksującym miksujemy obrane ćwiartki jabłek (obroty 4-5  - czas 5 sek. ).
    Przekładamy do foremki na ciasto. Znów delikatnie posypujemy cynamonem.

    Wkładamy ciasto do piekarnika temp. 180 stopni - 35 minut.

    Pod koniec czasu pieczenia ubijamy pianę.
    W suchym naczyniu miksującym umieszczamy białka i odrobinę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 2,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1 min.) Na koniec ubijania dolewamy do pianki kilka kropel syropu owocowego lub soku.

    Wyjmujemy z piekarnika ciasto i na nie nakładamy piankę. Na wierzch rozdrabniamy część wcześniej pozostawionego ciasta. W piekarniku obniżamy temperaturę do 150 stopni C i znów pieczemy  około 25 minut. (jeżeli pianka się szybko zarumieniła można obnizyć jeszcze temperature do 100 stopni C lub włączyć tylko pieczenie od spodu.)

    Wskazówki:

    - aby uzyskać piękny efekt warstw jabłek, należy je pokroic na bardzo cieniutkie plasterki zamiast rozdrabniania, uzyskamy wtedy efekt jakby poukładanych jabłek w cieście

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka wałecka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: