- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- ok. 50 g cukru, (można mniej lub wcale w zależności od upodobań smakowych)
- 200 g masła, (pokrojone w kostkę ok 2 cm)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- Jabłka:
- kwaśne i soczyste jabłka 5-6 sztuk.
- Pianka
- 4 białka
- odrobina soli
- 6-8 łyżek cukru
- kilka kropli syropu owocowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Obroty pozycja 6 - czas ok. 20-25 sek. Odrywamy małą porcję ciasta i umieszczamy w lodówce. Pozostałą część ciasta przekładamy do foremki na tartę i dokładnie wylepiamy spód i brzegi. Posypujemy delikatnie cynamonem.
W naczyniu miksującym miksujemy obrane ćwiartki jabłek (obroty 4-5 - czas 5 sek. ).
Przekładamy do foremki na ciasto. Znów delikatnie posypujemy cynamonem.Wkładamy ciasto do piekarnika temp. 180 stopni - 35 minut.
Pod koniec czasu pieczenia ubijamy pianę.
W suchym naczyniu miksującym umieszczamy białka i odrobinę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 2,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1 min.) Na koniec ubijania dolewamy do pianki kilka kropel syropu owocowego lub soku.Wyjmujemy z piekarnika ciasto i na nie nakładamy piankę. Na wierzch rozdrabniamy część wcześniej pozostawionego ciasta. W piekarniku obniżamy temperaturę do 150 stopni C i znów pieczemy około 25 minut. (jeżeli pianka się szybko zarumieniła można obnizyć jeszcze temperature do 100 stopni C lub włączyć tylko pieczenie od spodu.)
Wskazówki:
- aby uzyskać piękny efekt warstw jabłek, należy je pokroic na bardzo cieniutkie plasterki zamiast rozdrabniania, uzyskamy wtedy efekt jakby poukładanych jabłek w cieście
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjne ciasto!
Ciasto bardzo dobre tylko trzeba dodać o 50 g mąki więcej, żeby ciasto nie było tak tłuste
Bardzo dobre, chociaż chyba moje jabłka były za grubo starte i się nie przepiekły dobrze.
przepraszam za to rożno , miało być ciacho
ciasto super od razu robi się czlowiekowi błogo , a uśmiech sam pojawia się na twarzy , dzięki za takie wspaniałe przepisy pozdrawiam
bajeczna, jestem od niej uzależniona
Wyszła rewelacyjnie pyszna, już połowy nie ma
Świetny pomysł na weekend, napewno wypróbuje
Dzisiaj tez pieke, cala blache, dla znajomych
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Zrobilam w poprzednia sobote, ale tym razem nie do domu, a dla gosci, na imprezke Podwòjna porcja, oczywiscie, jak zwykle, smakowala wszystkim Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?