thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Ciasto kruche

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka kurze
  • 200 gramów masła (kostka)
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 gramów cukru
  • 500 gramów Jabłek obranych (wydrylowanych)
  • 1 płaskich łyżeczek cynamonu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto kruche

  1. 1. Mąkę proszek do pieczenia cukier wkładamy do pojemnikaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wszystko mieszamyBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" czas 6 sec. obr.6

    2.Dodajemy jajka oraz kostke masła (masło miękkie) Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" czas 2min obr. Ciasto"Ciasto"

    3.Ciasto dzielmy na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4. Większą część układamy na spód ciasta ( forma śr. 30cm),  mniejsza dzielimy na małe kwadraty i rolujemy, układamy na jabłka. (jak na zdjęciu)
     
    4.Do czystego pojemnika wkładamy jabłka (pokrojone w ćwiartki),  lyżeczke cynamonu, ( cukier według uznania ) Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obroty 5 czas 6 sec

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni czas. 45 min

Porady

Ciasto według przepisu jest mało słodkie. Do jabłek można dodać 50g cukru.

Drugim wariantem jest posypanie ciasta cukrem pudrem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka na kruchym cieście

Wydrukuj:

Komentarze