

- TM 31
Składniki
Spód
- 200 g ciastek digestive z czekoladą lub zwyklych herbatników
- 70 g masła extra
Masa serowa
- 750 g Sera półtłustego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 (250 ml) szklanka likieru jajecznego (ajerkoniaku)
- 3 łyżki mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie spodu:
Ciastka oraz masło włożyć do naczynia miksującego 1 min/obr 10 - powinno wszystko wyglądać jak mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (sernik będzie bardzo płynny i może się zdarzyć, że parę kropel będzie się wydostawać dołem).
Zmiksowane ciastka wyłożyc dokładnie na spód tortownicy, docisnąć.
Przygotowanie masy serowej:
Założyć motylek. Jajka i cukier zmiksować: 2 min/60 stopni C/ obr.3.
Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki i wymieszać 3 min/obr. 7.
Gotową masę serową wylać na spód z ciastek.
Sernik piec w temp. 170 stopni przez około 70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna. Ostudzić, włożyć do lodówki na około 12 h.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczny
przepyszny1 serdecznie polecam
moj wlasnie wyladowal w piekarniku juz mi sie go chce
fantastyczny!!! nie opada!!! dałam pół na pół z Bayleisem, pyszota!
Oczywiście, że nie, bo przecież to sernik z ajerkoniakiem....
A może być bez ajerkoniaku?
250 ml
Przepis fajny i serniczek napewno pyszny bo bardzo lubie ajerkoniak. Moniczko mam tylko mala prosbe, podaj prosze ilosc ajerkoniaku w g, z doswiadczenia wiem ze szklanki w naszych kuchniach maja rozna objetosc. Dziekuje i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wystarczy wziąć zwykły ser (nie mielony) - ale wtedy może w zależności od rodzaju trzeba dłużej wymieszać na koniec - masa serowa ma być jednolita i jest bardzo rzadka.
Sernik wygląda pysznie... ale ser do tego przepisu ma być taki zwykły czy wcześniej trzeba go przemielić, bo spotkałam się juz z różnymi wersjami ;o) Pozdrawiam
;o)