thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Masa serowa

  • 20 g budyniu waniliowego, (w proszku)
  • 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
  • 2 białka kurze
  • 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
  • 10 g cukier wanilinowy
  • 500 g sera białego tłustego

Wierzchnia warstwa masy serowej

  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%

Kołderka czekoladowa

  • 60 g śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 łyżki kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 4 żółtka kurze
  • 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej

Piana z białek

  • 2 białka kurze
  • 50 g cukru
  • maleńka szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa serowa:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie 18 cm  średnicy i 8cm wysokości) i dno wyłóż papierem do pieczenia.

    Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego. (Czas 2min. obroty 7-tmrc_emoticons.8). Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.

  2. Wierzchnia warstwa masy serowej.
    Do naczynia miksującego wlewamy 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (Motylek, czas 15 sek. obroty 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.

  3. Czekoladowa kołderka:
  4. Kiedy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.

    Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (Thermomix temp. 60 stopni, obroty 3, czas około 3 min.) Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

  5. Piana z białek
  6. Do suchego i czystego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.
    Pianę ubijamy na sztywno (obroty 3,5 czas około 3 min). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy (obroty 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik pod czekoladową kołderką

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2013 at 14:43

    Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Wkrótce spóbuję ponownie i na pewno napiszę o efektach. "To musi się udać"! tmrc_emoticons.)

  • grudnia 23, 2013 at 12:25

    Ciężno zgadywać co poszło nie tak.

    Poniżej jednak tak na wyczucie - coś co mogło wpłynąć na taki stan rzeczy.Spieszę z podpowiedzią.Grudki w serniku (źle zmielony ser, być może trzeba wydłużyć czas, ale trzeba wypróbować masę serową jeżeli są grudki mielimy dłużej.)Zbyt kwaśny sernik (może ser był mocno kwaśny, ale to można a nawet trzeba próbować w każdej fazie jak smakuje. Być może budyń dodany był niesłodzony. W razie potrzeby dodać cukru.)Mało pulchna pianka - być może zbyt moco zamieszana w końcowej fazie i piana opadła, lub źle ubita piana z białek bo to ona odpowiada za pulchność kołderki czekoladowej.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • grudnia 23, 2013 at 12:01

    Ja również się skusiłam na upieczenie tego sernika. Sernik prosty, zdjęcie smakowite tmrc_emoticons.) Niestety nie udał się. Piszę o tym, bo jednocześnie proszę o wskazówki, co zrobiłam źle.

    Kupiłam twaróg tłusty Piątnicy (przy sernikach podobno jakość sera ma znaczenie). Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.Sernik wyrósł ponad formę, ale po zakończeniu pieczenia i uchyleniu piekarnika opadł do "pozycji wyjściowej" tmrc_emoticons.( W smaku wyszedł grudkowaty i lekko kwaskowy. Kołderka  wyszła  dobra, mooocno czekoladowa, ale dość ciężka -spodziewałam się puszystej pianki. Efekt - średni, choć myślę, że to wina braku doświadczenia, a nie przepisu. Proszę o radę.

  • grudnia 19, 2013 at 14:41
    5.0

    Witajcie!

    Jak każdy przepis SAMA i ten upiekłam. Zapewne nie muszę mówić o spektakularnych efektach tmrc_emoticons.) smak sera wyjątkowy, przyjemna słodycz, a czekoladowa kołderka ma niewyobrażalną konsystencję i idealne połączenie smakowych walorów. Jedynym moim błędem było dodanie półtłustego twarogu zamiast tłustego. Kolejnym razem naprawię swój błąd. Pieczcie bo wyjdzie na pewno, a efekt na stole (i na podniebieniu) zagwarantowany. Polecam!

    p.s. dziwi mnie na forach Przepisowni, że zdecydowana większość komentarzy to deklaracje chęci przygotowania przepisu, a nie komentarz wypróbowanego z ewentualnymi sugestiami. Zdecydowanie pomogłoby to w zgłębianiu arkanów kulinarnych...początkującym Big Smile

    Wesołych i Szczęśliwych Świąt!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • października 17, 2013 at 17:43
    5.0

    Różne serniki już robiłam ale ta kołderka...? Już mi ślinka cieknietmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="tmrc_emoticons.p" width="19" height="20"> Niby ciasta piekę tylko w sobotę- nie wiem czy wytrzymam? Miłego dnia życzy L. A. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • września 28, 2013 at 19:08
    5.0

    Kolejne cudeńko do wypróbowania, napewno pyszne tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dzięki Sam, zrobię napewno tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 24, 2013 at 23:16

    Moja rodzina uwielbia serniki,taka nowość na pewno się przyda tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

  • września 24, 2013 at 15:22

    Big Smile oj każdy dzień dobry na pieczenie ...ja zawsze kiedy potrzebna jest chwila relaksu ... pierwsza w kuchni z thermomix-em a potem druga podczas degustacji w gronie znajomych i przyjaciół tmrc_emoticons.))

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • września 24, 2013 at 15:15

    Wow tmrc_emoticons.) az kusi, żeby go zrobić tmrc_emoticons.)

    Meg

  • września 23, 2013 at 22:48

    Ooo, na niedzielę mam gotowy pomysł  tmrc_emoticons.)  Dzięki Sam  tmrc_emoticons.)  Wiem, że będzie pyszny, jak wszystkie Twoje słodkości  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?