
- TM 31
Składniki
Masa serowa
- 20 g budyniu waniliowego, (w proszku)
- 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
- 2 białka kurze
- 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
- 10 g cukier wanilinowy
- 500 g sera białego tłustego
Wierzchnia warstwa masy serowej
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
Kołderka czekoladowa
- 60 g śmietanki kremówki 30%
- 0,5 łyżki kakao
- 30 g cukru pudru
- 4 żółtka kurze
- 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej
Piana z białek
- 2 białka kurze
- 50 g cukru
- maleńka szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie 18 cm średnicy i 8cm wysokości) i dno wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego. (Czas 2min. obroty 7-. Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.
Wierzchnia warstwa masy serowej.
Do naczynia miksującego wlewamy 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (Motylek, czas 15 sek. obroty 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.Kiedy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (Thermomix temp. 60 stopni, obroty 3, czas około 3 min.) Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do suchego i czystego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.
Pianę ubijamy na sztywno (obroty 3,5 czas około 3 min). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy (obroty 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.Smacznego!
Masa serowa:
Czekoladowa kołderka:
Piana z białek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Wkrótce spóbuję ponownie i na pewno napiszę o efektach. "To musi się udać"!
Ciężno zgadywać co poszło nie tak.
Poniżej jednak tak na wyczucie - coś co mogło wpłynąć na taki stan rzeczy.Spieszę z podpowiedzią.Grudki w serniku (źle zmielony ser, być może trzeba wydłużyć czas, ale trzeba wypróbować masę serową jeżeli są grudki mielimy dłużej.)Zbyt kwaśny sernik (może ser był mocno kwaśny, ale to można a nawet trzeba próbować w każdej fazie jak smakuje. Być może budyń dodany był niesłodzony. W razie potrzeby dodać cukru.)Mało pulchna pianka - być może zbyt moco zamieszana w końcowej fazie i piana opadła, lub źle ubita piana z białek bo to ona odpowiada za pulchność kołderki czekoladowej.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ja również się skusiłam na upieczenie tego sernika. Sernik prosty, zdjęcie smakowite
Niestety nie udał się. Piszę o tym, bo jednocześnie proszę o wskazówki, co zrobiłam źle.
Kupiłam twaróg tłusty Piątnicy (przy sernikach podobno jakość sera ma znaczenie). Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.Sernik wyrósł ponad formę, ale po zakończeniu pieczenia i uchyleniu piekarnika opadł do "pozycji wyjściowej"
W smaku wyszedł grudkowaty i lekko kwaskowy. Kołderka wyszła dobra, mooocno czekoladowa, ale dość ciężka -spodziewałam się puszystej pianki. Efekt - średni, choć myślę, że to wina braku doświadczenia, a nie przepisu. Proszę o radę.
Witajcie!
Jak każdy przepis SAMA i ten upiekłam. Zapewne nie muszę mówić o spektakularnych efektach
smak sera wyjątkowy, przyjemna słodycz, a czekoladowa kołderka ma niewyobrażalną konsystencję i idealne połączenie smakowych walorów. Jedynym moim błędem było dodanie półtłustego twarogu zamiast tłustego. Kolejnym razem naprawię swój błąd. Pieczcie bo wyjdzie na pewno, a efekt na stole (i na podniebieniu) zagwarantowany. Polecam!
p.s. dziwi mnie na forach Przepisowni, że zdecydowana większość komentarzy to deklaracje chęci przygotowania przepisu, a nie komentarz wypróbowanego z ewentualnymi sugestiami. Zdecydowanie pomogłoby to w zgłębianiu arkanów kulinarnych...początkującym
Wesołych i Szczęśliwych Świąt!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Różne serniki już robiłam ale ta kołderka...? Już mi ślinka cieknie
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="
" width="19" height="20"> Niby ciasta piekę tylko w sobotę- nie wiem czy wytrzymam? Miłego dnia życzy L. A.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Kolejne cudeńko do wypróbowania, napewno pyszne
dzięki Sam, zrobię napewno

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Moja rodzina uwielbia serniki,taka nowość na pewno się przyda
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Wow
az kusi, żeby go zrobić 
Meg
Ooo, na niedzielę mam gotowy pomysł
Dzięki Sam
Wiem, że będzie pyszny, jak wszystkie Twoje słodkości
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/