- TM 31
Składniki
Masa serowa
- 20 g budyniu waniliowego, (w proszku)
- 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
- 2 białka kurze
- 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
- 10 g cukier wanilinowy
- 500 g sera białego tłustego
Wierzchnia warstwa masy serowej
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
Kołderka czekoladowa
- 60 g śmietanki kremówki 30%
- 0,5 łyżki kakao
- 30 g cukru pudru
- 4 żółtka kurze
- 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej
Piana z białek
- 2 białka kurze
- 50 g cukru
- maleńka szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie 18 cm średnicy i 8cm wysokości) i dno wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego. (Czas 2min. obroty 7-. Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.Wierzchnia warstwa masy serowej.
Do naczynia miksującego wlewamy 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (Motylek, czas 15 sek. obroty 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.Kiedy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (Thermomix temp. 60 stopni, obroty 3, czas około 3 min.) Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do suchego i czystego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.
Pianę ubijamy na sztywno (obroty 3,5 czas około 3 min). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy (obroty 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.Smacznego!
Masa serowa:
Czekoladowa kołderka:
Piana z białek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Wkrótce spóbuję ponownie i na pewno napiszę o efektach. "To musi się udać"!
Ciężno zgadywać co poszło nie tak.
Poniżej jednak tak na wyczucie - coś co mogło wpłynąć na taki stan rzeczy.Spieszę z podpowiedzią.Grudki w serniku (źle zmielony ser, być może trzeba wydłużyć czas, ale trzeba wypróbować masę serową jeżeli są grudki mielimy dłużej.)Zbyt kwaśny sernik (może ser był mocno kwaśny, ale to można a nawet trzeba próbować w każdej fazie jak smakuje. Być może budyń dodany był niesłodzony. W razie potrzeby dodać cukru.)Mało pulchna pianka - być może zbyt moco zamieszana w końcowej fazie i piana opadła, lub źle ubita piana z białek bo to ona odpowiada za pulchność kołderki czekoladowej.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ja również się skusiłam na upieczenie tego sernika. Sernik prosty, zdjęcie smakowite Niestety nie udał się. Piszę o tym, bo jednocześnie proszę o wskazówki, co zrobiłam źle.
Kupiłam twaróg tłusty Piątnicy (przy sernikach podobno jakość sera ma znaczenie). Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.Sernik wyrósł ponad formę, ale po zakończeniu pieczenia i uchyleniu piekarnika opadł do "pozycji wyjściowej" W smaku wyszedł grudkowaty i lekko kwaskowy. Kołderka wyszła dobra, mooocno czekoladowa, ale dość ciężka -spodziewałam się puszystej pianki. Efekt - średni, choć myślę, że to wina braku doświadczenia, a nie przepisu. Proszę o radę.
Witajcie!
Jak każdy przepis SAMA i ten upiekłam. Zapewne nie muszę mówić o spektakularnych efektach smak sera wyjątkowy, przyjemna słodycz, a czekoladowa kołderka ma niewyobrażalną konsystencję i idealne połączenie smakowych walorów. Jedynym moim błędem było dodanie półtłustego twarogu zamiast tłustego. Kolejnym razem naprawię swój błąd. Pieczcie bo wyjdzie na pewno, a efekt na stole (i na podniebieniu) zagwarantowany. Polecam!
p.s. dziwi mnie na forach Przepisowni, że zdecydowana większość komentarzy to deklaracje chęci przygotowania przepisu, a nie komentarz wypróbowanego z ewentualnymi sugestiami. Zdecydowanie pomogłoby to w zgłębianiu arkanów kulinarnych...początkującym
Wesołych i Szczęśliwych Świąt!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Różne serniki już robiłam ale ta kołderka...? Już mi ślinka cieknie " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="" width="19" height="20"> Niby ciasta piekę tylko w sobotę- nie wiem czy wytrzymam? Miłego dnia życzy L. A. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Kolejne cudeńko do wypróbowania, napewno pyszne dzięki Sam, zrobię napewno
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Moja rodzina uwielbia serniki,taka nowość na pewno się przyda
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
oj każdy dzień dobry na pieczenie ...ja zawsze kiedy potrzebna jest chwila relaksu ... pierwsza w kuchni z thermomix-em a potem druga podczas degustacji w gronie znajomych i przyjaciół )
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Wow az kusi, żeby go zrobić
Meg
Ooo, na niedzielę mam gotowy pomysł Dzięki Sam Wiem, że będzie pyszny, jak wszystkie Twoje słodkości
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?