Składniki
CIASTO
- bakalie( rodzynki, płatki migdałowych, skórka pomarańczowa)
- 1 szklanka mleka gorącego
- 1/2 kostki margaryny rozpuszczonej
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub innego dżemu
- 1 Łyżka miodu
- 1 łyżka kakao naturalne
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 gram mąki
- 200 gram cukru
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temeratury 180 stopni C. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.
3. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności(oprócz margaryny, mleka i bakalii). Wymieszać
2min/ obr.3. Podczas mieszania wlewać stopniowo przez otwór rozpuszczoną margarynę, gorące mleko i na końcu dodać bakalie.
4. Ciasto wlać do formy, piec ok.45 min. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Ta ilość ciasta jest odpowiednia na kwadratową formę o wymiarach ok. 22 x 22cm lub tortownicę o średnicy 23 cm .Można podwoić ilość składników wtedy piec ciasto ok. 55-60 min w dużej formie o wymiarach ok. 30x40.
W wersji codziennej do ciasta można nie dawać bakalii. Wersję świąteczną ciasta można przełożyć lekkim kremem budyniowym lub powidłami.
CIASTA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super wyszedl. Dziekuje za przepis zmieliłam tylko cukier na cukier puder w tm
Super przepis, ciasto pyszne
Sylwia Praga:
ja ubijam jajka z cukrem motylkiem potem wyjmuje
Super przepis, ja robię muffinki z tego ciasta.
Czy jajka z cukrem ubijamy z motylkiem? i czy potem go wyjmujemy?
Piernik pierwsza klasa bardzo wilgotne ciasto !!!
Piernik wilgotny, bardzo ładnie wyrósł, zrobiłam z podwójnej porcji. Dodam do moich ulubionych przepisów.
W smaku bardzo dobry, ale ciasto po wymieszaniu jakieś takie bardzo rzadkie i spód na środku był nieco zakalcowaty. Będę jeszcze raz próbować. Ogólnie efekt zadowalający, ale przepis mógł być bardziej precyzyjny, bo co to znaczy "gorące mleko" - ile stopni? Może dałam za zimne, albo za gorące??? Czy ktoś miał ten sam problem?
Na pewno duży plus za szybkość wykonania i za smak.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.[/b]
3 czy ubijaz z motylkiem czy bez ?
Dla mnie bomba!!! Podwoiłam składniki oprócz cukru- dalam 300g na podwójną porcję i całe opakowanie przyprawy do piernika( niestety thermomixowej brak😉). Wyszło pysznie😋 pulchne. Dzięki👍