- TM 5
Składniki
CIASTO
- 2 jajka
- 100 g dobrego miodu (np. spadziowy)
- 1 łyżka kakao
- 80 g ksylitolu (cukru brzozowego), lub 110 cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 15-20 g przyprawy do pierników (bez konserwantów)
- 120 g masła
- 450 g ekologicznej razowej maki orkiszowej (typ 1850 lub 2000)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać z nałożoną miarką 1 min 30sek/temp. 80st/obr. 2
2. do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 15s/obr.6
3. gotowe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny
4. na blasze z piekarnika ułożyć papier do pieczenia
5. wałkować partiami ciasto na grubość ok 0.5cm (lub mniej), wycinać pierniczki ozdobnymi foremkami
6. blachę z piernikami włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 180, po wyjęciu najlepiej studzić na kratce
Porady
pierniczki są delikatnie słodkie, można zwiększyć ilość cukru i miodu, co kto lubi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo się cieszę
Bardzo mi miło.
Wypieki z mąki razowej nie są zbyt popularne w wersji słodkiej, ale te pierniczki posmakowały wszystkim domownikom. Faktycznie nie można ich wałkować zbyt cienko, bo się kruszą, ale po upieczeniu są takie jak być powinny - z wierzchu twardawe, ale w środku miękkie i pachnące miodem. Polecam i dziękuję za kolejny zdrowy i smaczny przepis.