thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Krem

  • 40 g cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier migdałowy
  • 200 g masła z lodówki, pokrojone w kostkę
  • kilka kropel aromatu migdałowego, (lub ze dwie łyżki Amaretto)

"Beza"

  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 12 łyżek cukru, (drobny kryształ będzie najlepszy)
  • 6 białek

Ciasto

  • 100 g płatków migdałowych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ----- -------------
  • 100 g cukru, (może być cukier puder)
  • 4 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny, (w temp. pokojowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem i ciasto:
  1. Budyń:

    Umieść w naczyniu miksującym motylek. Dalej składniki: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka, cukier, cukier migdałowy (wszystko wg. ilości podanych w przepisie). Temp. 90 stopni czas, ok. 8 min. Powstanie budyń migdałowy. Po ugotowaniu odstaw go w miseczce do wystygnięcia przykrywając folią miskę. Budyń użyjemy później do przygotowania kremu.

    -------------------------------------------------------------------------------------------

     

    - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni.

    - Do naczynia miksującego wrzuć wszystkie (pomijając dżem i płatki migdałowe) składniki na ciasto w kolejności podanej w przepisie. Czas ok. 40 sek. Obroty 6. (do czasu aż powstanie kruche ciasto). Jeżeli ciasto rozrzuci się po brzegach użyj kopystki aby zepchnąć je na noże.

    - Wyjmij ciasto, podziel na 2 równe części i rozmieść je równo w dwóch foremkach.

    - Wyłożone ciastem formy posmaruj dżemem porzeczkowym po całej powierzchni.

    - Naczynie miksujące umyj i dokładnie osusz np. ręcznikiem papierowym.

    - Umieść w nim motylek, 6 białek i ubij na sztywną pianę. obroty 3,5 czas ok. 3 min.

    - Gdy piana jest już ubita na sztywno dodawaj po jednej łyżce cukru stopniowo aż do wsypania 12 łyżek.Ciągle ubijając (motylek, obroty 3,5 czas ok. 2 min.) Nie spiesz się przy wsypywaniu cukru, dodaj go stopniowo - wtedy piana pozostanie pulchna i dobrze ubita.

    - Zatrzymaj noże. Otwórz naczynie miksujące. Na koniec do piany dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie zamiszaj kopystką. (można zamieszać delikatnymi obrotami ale łatwo jest zepsuć pianę więc bezpieczniej zrobić to ręcznie)

    - Wyjmij delikatnie bezę (ubitą pianę) na wcześniej przygotowane placki pokryte dżemem porzeczkowym. Rozprowadź równomiernie pianę i pokryj ją płatkami z migdałów.

    - Umieść blachy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku - pieczemy około 40 min.

    - Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

     

    -----------------------------------------------------------------------------------------

     

    KREM:

    - W naczyniu miksującym umieść motylek, wrzuć 200g masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyj masło na pulchną masę. Obroty 3,5 czas ok. 20 sek.

    - Dodaj po łyżce zimny budyń (wcześniej przygotowany i wychłodzony)  Motylek, Obroty 3 czas ok. 1 min.Kiedy składniki połączą się dodaj aromat migdałowy lub amaretto. Jeszcze przez chwile mieszając krem.

    - Gotowe ostudzone placki przełożyć kremem i umieścić w lodówce na około 4 godziny.

    - Zaprosić znajomych na degustacje. Poezja smaków!Smacznego!

Porady

# gdy przygotujesz budyń koniecznie przykryj go w miseczce. Bez przykrycia wyschnie wierzchnia warstwa.

# do kremu dodaj zimy budyń. Ciepły rozpuści ci masło!

# krem wykładaj na ostudzone placki. Tutaj nie ma kompromisów. Ciepłe rozpuszczą ci krem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pychotka - znana jako Pani Walewska

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 29, 2016 at 14:39
    3.0

    Przepis wypróbowany, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Właśnie się chłodzi w lodówce. Miałam kilka wątpliwości przy przepisie:

    - podczas gotowania budyniu jest podana temperatura i czas, nie ma podanych obrotów

    - podczas ucierania masła - motylek się zacinał, więc najpierw użyłam samych noży, dopiero potem założyłam motylek

    - ciasto kruche po wyjęciu z thermomixa bardzo się kruszyło i trzeba je było delikatnie wyrobić rękoma, dodając odrobinę wody aby trzymało się całości.

     

  • kwietnia 22, 2016 at 22:12
    5.0

    Ciasto przepyszne. Rewelacyjne. Wprawdzie uczyniłam je kaloryczną mega- bombą, bo z rozpędu dodałam kostkę masła do gotującego się budyniu... Zreflektowałam się, że ta kostka to miała być już po wystudzeniu, jak całe ślicznie się połączyć zdążyło... No cóż. Wyrzucić było szkoda, więc wystudziłam takie a potem dodałam kolejną kostkę tmrc_emoticons.p Rodzinie nie przyznałabym się pod pręgierzem  Big Smile Placek bynajmniej na tym nie ucierpiał. A ja w ramach zabicia wyrzutów sumienia schowałam wagę tmrc_emoticons.)Pożarli, mlaskali z zachwytu. 

  • stycznia 8, 2016 at 22:27

    Tak, czasochłonne tmrc_emoticons.)ale jakie pyszne ...

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • stycznia 8, 2016 at 22:21

    Ciasto wyszło pyszne, natomiast oceniam je jako baaardzo praco- i czasochłonne. Prawdopodobnie również dlatego, że robiłam z podwójnej porcji, więc poza budyniem, którego od razu zrobiłam więcej, resztę musiałam powtarzać 2 razy i przekładać do misek miseczek i potem mycie tego wszystkiego itp. Zdecydowanie raczej 3h niż 1h10min tmrc_emoticons.;-) I jeszcze czekanie na ostygnięcie.Ale gości byli zachwyceni, więc chyba warto było tmrc_emoticons.;-)

  • grudnia 31, 2015 at 17:00

    tmrc_emoticons.) wielkie dzięki. Zrobię drugie podejście. 

  • grudnia 31, 2015 at 15:32

    Basiu, jeżeli przytrafi Ci się sytuacja że krem się zaczyna warzyć to na ratunek idzie wrząca woda ...Do ucierającego się kremu dodaj łyżkę wrzątku i nadal ucieraj. Powinno pomóc tmrc_emoticons.)Jeżeli nie do końca to jeszcze jedną łyżkę tmrc_emoticons.) wrzątku ... Więcej już raczej nie tmrc_emoticons.) bo będzie zbyt luźny.Jeżeli krem jest zbyt luźny można go schłodzić przed przekładaniem.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • grudnia 31, 2015 at 14:18

    Pomocy  tmrc_emoticons.( Krem mi się zwarzył (budyń robiłam wczoraj wieczorem, masło z lodówki) wszystko jak z przepisu, co morze być przyczyną ? Drugi budyń już stygnie Nie chciałabym popełnić znowu jakiegoś błędu bo blaty ciasta wyszły bardzo ładnie  tmrc_emoticons.;)

  • grudnia 19, 2015 at 20:29
    5.0

    Dziewczyny (i chłopaki) nie "ulepszajcie"tego przepisu np. powidlami. Porzeczki sa kwaskawe i maja wyraźny smak. Powidła spowodują, że ciasto jest mdle. Nawiasem..robiłam to ciasto z przepisu z 20 razy-u mnie to ciasto robi furore i ani razu nic mi z gory nie odpadalo. Może musicie góre lekko docisnąć i kremem, ktory zostanie "obsmarować delikatnie ciasto dookoła. Warto owinąc je folią aluminiową i zostawić na noc do schłodzenia. Naprawde trzymając się przepisu będzie wyśmienite.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • listopada 22, 2015 at 10:51
    5.0

    Ciasto wygląda pysznie i tak smakuje tmrc_emoticons.) Górna część ciasta nie trzyma się masy jeśli ciasto jest prosto krojone z lodówki.Zamiast migdałów dałam wiórka kokosowe i dżem wiśniowy.

  • maja 23, 2015 at 10:57
    5.0

    Ciasto na prawdę pyszne, polecam.

    Jednak sam przepis dość nieczytelnie opisany, nie ma podstawowych wytycznych co do ustawień Thermomixa. Nie ma też wyjaśnienia cukru migdałowego, dałam zatem cukier zwykły i kilka kropel aromatu migdałowego.

    Dodałam trochę cukru waniliowego z przepisu Thermomix do masy budyniowej, bo wydawała się być za mało słodka, oraz użyłam powideł śliwkowych. Pychotka!  tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: