- TM 31
Składniki
Beza
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 6 białek z jajek kurzych
- 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
...
Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika.Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.Wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.
Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Smacznego!
Beza - wypiekanie
Beza - ubijanie
Porady
Bezę można śmiało wykorzystać do wykonania tortu bezowego. Wystarczy na nią dodać krem z ubitej śmietany z serkiem mascarpone, a do dekoracji użyć świeżych sezonowych owoców.
Więcej wskazówek na:
//www.kielkismaku.pl/go2.php?id=55&key=pavlova-tm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Beza wyszła super z bita śmietana i mascarpone oraz owocowymi dodatkami pycha☺️ Polecam przepis!
urodzinowo dla dzieciaków zawsze i z różnymi dodatkami
dziś będą bita śmietana, borówki, schoko bons
Beza rewelacyjna 😛 zawsze robię z połowy porcji (takie mniejsze blaty )
polecam 😋 pycha 🤪😍
Prze-py-szna beza. Podkład wychodzi idealny!
Asia Gruszeczka: może naczynie było mokre lub zabrudzone?
Dziękuję za przepis Robię bezę pierwszy raz w życiu. Właśnie włożyłam do piekarnika i jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie Białka ubiły się świetnie, gęsta i lśniąca masa.
edit: w pierwszym etapie pieczenia beza nieco urosła, ale bez szału. Wszystko zgodnie ze wskazówkami i po ostudzeniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wyszło klejące i raczej płaskie coś, raczej nie to, co powinno. Nie mam pojęcia, jak to odkleić od papieru do pieczenia. Raczej beza to nie jest. Co poszło nie tak?
http://thebestthing12.blogspot.com/
lubieczat:nizsza temperatura, piecz na srodku piekarnika najpierw 180 po 10 minutach zmniejsz do 140 - 120 i susz dalej po ok 1 h qylacz piekarnik i uchyl drzwiczki ja zostawiam do rana i jest super. To ze opadnie to luzik bo podniesiesz srodek kremem.
No i 5 gwiazdek
Moja beza mimo początkowych obaw wyrosła super. Zamiast łyżeczki dodałam łyżkę skrobi i piekłam wg przepisu. Znakomita.