thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Beza

  • 1 mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 6 białek z jajek kurzych
  • 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Smacznego!
  1. ...

  2. Beza - wypiekanie
  3. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.

  4. Beza - ubijanie
  5. Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika.Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.

     

    W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.Wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.

     

    Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

     

Porady

Bezę można śmiało wykorzystać do wykonania tortu bezowego. Wystarczy na nią dodać krem z ubitej śmietany z serkiem mascarpone, a do dekoracji użyć świeżych sezonowych owoców.

Więcej wskazówek na:
//www.kielkismaku.pl/go2.php?id=55&key=pavlova-tm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Podkład bezowy / pavlova

Wydrukuj:

Komentarze