- TM 31
Składniki
Lukier
- 1 białko z jajka, (takie rozmiar L)
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, (musi być bardzo dobrze zmielony)
Ciasto
- 1 jajko
- 120 g masła
- 200 g miodu płynnego
- 10 g sody oczyszczonej, (ok. jednej łyżeczki)
- 30-40 g przyprawy korzennej do pierników
- 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, (od biedy może być zwykły biały cukier puder)
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umieść składniki w naczyniu miksującym z motylkiem.Obroty 3-4 / czas ok. 2 min.
W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.(Obroty 6-8 , czas. 10 sek.)
Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(Obroty 6-8 , czas. 25-30 sek.)Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.Z ciasta formuj placki (grubość dowolna zależnie od tego co chcemy uzyskać) , wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.
Pieczemy 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).
Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.
Dekorujemy lukrem , czekoladą i innymi dodatkami.
Doskonałe w smaku!
Pierniczki doskonale nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.
LUKIER
PIERNICZKI:
Porady
Ciasto nadaje się też doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.
Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam pierniczki pyszne w smaku!!! idealnie korzenne Zostawiłam je na noc na blaszce i rano od razu były miękkie Dziękuję za przepis
Pierniczki wyszły bardzo smaczne. Piekłam w temp. 180 st. przez 12 minut. Dodałam do ciasta (suchych składników) dwie łyżeczki kakao, żeby miały brązowy kolor bez zbytniego wypiekania.
Na dzisiaj zostało zdobienie lukrem
Sam dziękuję za przepis i cenne uwagi, ciasto leżakuje w lodówce Pozdrawiam