- TM 31
Składniki
Posypka
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g cukru kryształu
- cynamon do smaku (jeżeli ktoś lubi)
Dodatki
- olej roślinny, (do smarowania wałków)
- 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody, (do smarowania przesmarowania rurek przed posypaniem)
- cukier brązowy, (do posypywania rurek jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)
Ciasto
- 100 g masła w temp. pokojowej
- mała szczypta soli
- kilka kropel aromatu, (migdałowy lub pomarańczowy)
- 2 jajka kurze
- 180 g mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 550
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki na posypkę. Obroty 6, czas ok. 10 sek. Posypkę wyjmujemy z naczynia do miseczki. Wykorzystamy ją później do posypania uformowanych rurek.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie). - Obroty 5-6 , czas 15 sek.
Dalej obroty "Ciasto" , czas ok. 1 min. Wyrobione ciasto wyjmujemy przy pomocy kopystki do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Przygotowanie rurek.
Porady
# Do wyjmowania rurek z piekarnika i ich umieszczania w piekarniku użyj kuchennych rękawic ochronnych - bo bez nich łatwo o nieszczęście. Wałki folii aluminiowej będą bardzo gorące.
Ciacho pochodzi z Czech - to jego rodzinne strony. Można też je spotkać na Węgrzech. W niektórych miejscach pojawia się też w Polsce, najczęściej w rejonach galerii lub miejsc uczęszczanych przez turystów. W swej oryginalnej wersji opiekane było na grillach drzewnych, na specjalnych wałkach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly 24 rury czyli az 12 rolek. Rewelacja, polecam
Wspomnienie wakacji na Węgrzech. Pyszne
a ile jest potrzebnych tych rur od folii aluminiowej? Dziękuję za informację
Pychotki największe
Rurki wspomnienie z wakacji ... ,pychtka.
Super przepis
Wspomnienie wakacji a także jarmarku bożonarodzeniowego ....
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Dziękuję za przepis Rurki jadłam w Czechach i nad morzem i bardzo chętnie spróbuję je zrobić w domu
Można postawić je na dnie piekarnika. Tylko trzeba obserwować czy się nie przypalają Można też poszukać nieco krótszych rurek lub skrócić te oryginalne U mnie na szczęście wchodzą w całości więc nie musiałem "czarować".
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Dziękuję za świetny przepis. Zrobiłam wczoraj - były pyszne, choć zapomniałam o posmarowaniu rurki rozbitym jajkiem. Mam tylko jedno pytanie. W moim piekarniku rurki po folii aluminiowej w pozycji pionowej nie mieściły się (umieściłam je na najniższej półce według wskazówek). Pocięłam je na pół. Mam nietypowy piekarnik, czy po prostu rurki ustawić na "podłodze" piekarnika? Pozdrawiam
Wiolka