thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Posypka

  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g cukru kryształu
  • cynamon do smaku (jeżeli ktoś lubi)

Dodatki

  • olej roślinny, (do smarowania wałków)
  • 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody, (do smarowania przesmarowania rurek przed posypaniem)
  • cukier brązowy, (do posypywania rurek jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)

Ciasto

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • mała szczypta soli
  • kilka kropel aromatu, (migdałowy lub pomarańczowy)
  • 2 jajka kurze
  • 180 g mleka w temperaturze pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 550

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie rurek.
  1. Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki na posypkę. Obroty 6, czas ok. 10 sek. Posypkę wyjmujemy z naczynia do miseczki. Wykorzystamy ją później do posypania uformowanych rurek.

     

    Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie). - Obroty 5-6 , czas 15 sek.
    Dalej obroty Ciasto"Ciasto" , czas ok. 1 min. Wyrobione ciasto wyjmujemy przy pomocy kopystki do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.

     

  2. Teraz mały patent ma wałek do pieczenia rurek.
    Jeżeli masz w domu folię aluminiową na wałku to ona właśnie może posłużyć Ci doskonale jako wałek do pieczenia tych rurek.
    Wałek posmaruj dokładnie olejem i nawijaj na niego ciasto jak na załączonym do przepisu zdjęciu.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość podsypujemy mąką i wałkujemy na długie paski (im dłuższy tym lepszy) o grubości ciasta ok. 4 mm , wycinamy (najlepiej nożem do pizzy) paski o szerokości ok. 3 cm. i nawijamy na wałek (jak na zdjęciu załączonym do przepisu).

     

  4. Tak uformowaną rurkę na wałku smarujemy dokładnie rozbitym jajkiem. Sprawdzi się do tego doskonale np. pędzelek silikonowy. Rozbite jajko nada atrakcyjnego koloru podczas pieczenia i umożliwi posypanie rurek wczesniej przygotowaną mieszanką orzechów i migdałów z cukrem.

     

  5. Tak posmarowaną rurkę posypujemy dokładnie wczesniej przygotowaną posypką z migdałów, orzechów, cukru, cynamonu. (tutaj można tworzyć różne warianty smakowe)

     

  6. Umieszczamy w piekarniku pionowo na najniższej półce (patrz zdjęcie). Temperatura 180 stopni czas od rozgrzania piekarnika ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznie brązowego kolorku).

  7. Najlepsze są podawane na ciepło, aczkolwiek zimnym też niczego nie brakuje.

     

Porady

# Do wyjmowania rurek z piekarnika i ich umieszczania w piekarniku użyj kuchennych rękawic ochronnych - bo bez nich łatwo o nieszczęście. Wałki folii aluminiowej będą bardzo gorące.

 

Ciacho pochodzi z Czech - to jego rodzinne strony. Można też je spotkać na Węgrzech. W niektórych miejscach pojawia się też w Polsce, najczęściej w rejonach galerii lub miejsc uczęszczanych przez turystów. W swej oryginalnej wersji opiekane było na grillach drzewnych, na specjalnych wałkach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orzechowo-migdałowe rury z wakacji :)

Wydrukuj:

Komentarze