- TM 31
Składniki
Posypka
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g cukru kryształu
- cynamon do smaku (jeżeli ktoś lubi)
Dodatki
- olej roślinny, (do smarowania wałków)
- 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody, (do smarowania przesmarowania rurek przed posypaniem)
- cukier brązowy, (do posypywania rurek jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)
Ciasto
- 100 g masła w temp. pokojowej
- mała szczypta soli
- kilka kropel aromatu, (migdałowy lub pomarańczowy)
- 2 jajka kurze
- 180 g mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 550
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki na posypkę. Obroty 6, czas ok. 10 sek. Posypkę wyjmujemy z naczynia do miseczki. Wykorzystamy ją później do posypania uformowanych rurek.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie). - Obroty 5-6 , czas 15 sek.
Dalej obroty "Ciasto" , czas ok. 1 min. Wyrobione ciasto wyjmujemy przy pomocy kopystki do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Przygotowanie rurek.
Porady
# Do wyjmowania rurek z piekarnika i ich umieszczania w piekarniku użyj kuchennych rękawic ochronnych - bo bez nich łatwo o nieszczęście. Wałki folii aluminiowej będą bardzo gorące.
Ciacho pochodzi z Czech - to jego rodzinne strony. Można też je spotkać na Węgrzech. W niektórych miejscach pojawia się też w Polsce, najczęściej w rejonach galerii lub miejsc uczęszczanych przez turystów. W swej oryginalnej wersji opiekane było na grillach drzewnych, na specjalnych wałkach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly 24 rury czyli az 12 rolek. Rewelacja, polecam
Wspomnienie wakacji na Węgrzech. Pyszne
a ile jest potrzebnych tych rur od folii aluminiowej? Dziękuję za informację
Pychotki największe
Rurki wspomnienie z wakacji ... ,pychtka.
Super przepis
Wspomnienie wakacji a także jarmarku bożonarodzeniowego ....
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Dziękuję za przepis Rurki jadłam w Czechach i nad morzem i bardzo chętnie spróbuję je zrobić w domu
Można postawić je na dnie piekarnika. Tylko trzeba obserwować czy się nie przypalają Można też poszukać nieco krótszych rurek lub skrócić te oryginalne U mnie na szczęście wchodzą w całości więc nie musiałem "czarować".
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Dziękuję za świetny przepis. Zrobiłam wczoraj - były pyszne, choć zapomniałam o posmarowaniu rurki rozbitym jajkiem. Mam tylko jedno pytanie. W moim piekarniku rurki po folii aluminiowej w pozycji pionowej nie mieściły się (umieściłam je na najniższej półce według wskazówek). Pocięłam je na pół. Mam nietypowy piekarnik, czy po prostu rurki ustawić na "podłodze" piekarnika? Pozdrawiam
Wiolka
Are you sure to delete this comment ?