- TM 31
Składniki
KREM
- sok z połowy cytryny
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 0,75 litra mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru kryształu
- 259 g masła, (zimne)
POLEWA
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 4 łyżki wody ciepłej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
CIASTO CIEMNE
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g Mąki pszennej typ 500-550
- 8 łyżek wody ciepłej
- 8 łyżek oleju
- 150 g cukru kryształu
- 4 żółtka kurze
- 1 mała szczypta soli
- 4 białka z jajek kurzych
CIASTO JASNE
- 2 płaskie łyżeczki proszku do piecznia
- 190 g Mąki pszennej typ 500-550
- 8 łyżek wody ciepłej
- 8 łyżek oleju
- 150 g cukru kryształu
- 4 żółtka kurze
- 1 mała szczyota soli
- 4 białka z jajek kurzych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego z motylkiem dodaj 4 żółtka z jajek kurzych, 150 gram cukru kryształu i 8 łyżek wody. (obroty 3, czas ok. 2 min.) Ucieramy ... Podczas ucierania dodajemy 8 łyżek oleju. Dalej dodajemy 190 gram mąki zmieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia (ucieramy jeszcze 2 min. obroty 3).
Przekładamy ciasto do miski i delikatnie łączymy ubitą pianę z białek z ciastem. Dodając po jednej łyżce piany do ciasta (nie odwrotnie) i delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (np. 25 cm na 25 cm) z papierem do pieczenia na dnie. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto wystygło. Schłodzone wyjmij z piekarnika, wyjmij z blachy wraz z papierem i odłóż aby odpoczęło.
Wszystkie składniki oprócz masła umieszczamy w naczyniu miksującym z motylkiem. (obroty 2, temp. 90 stopni, czas ok. 7 min.) Przelewamy do miseczki, zawijamy folia i pozostawiamy do schłodzenia.
Schłodzony krem łączymy z masłem.W naczyniu miksującym umieść motylek, wrzuć masło pokrojone w kostkę. Ucieramy (obroty 3, czas 20 sek.). Otwórz pokrywę naczynia miksującego i kopystką zrzuć masło z brzegów naczynia. Do puszystego masła dodajemy stopniowo schłodzony krem. Łączymy w jednolitą masę (obroty 3, czas 1 min.)
Krem przełóż do miseczki zawiń folią i umieść w lodówce do schłodzenia.
Dalej składamy z nich warstwy na przemian. Podkładamy folię. Każdy element przekładamy kremem tak aby najpierw połączyć pasy w warstwę i przechodzimy do drugiej warstwy. Pasy ciasta układamy naprzemiennie (ciemne, jasne - w szachownicę). Kremu dodajemy mało, aby nie było go zbyt dużo między ciastem bo i tak przy formowaniu nadwyżka się wyciśnie. Po ułożeniu wszystkich warstw (tutaj można stworzyć swoją kompozycje ) zawijamy ciasto szczelnie folią, formujemy aby było równe i umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny.
Po tym czasie można przygotować polewę.
Umieść wszystkie składniki w naczyniu miksującym. (obroty 3, czas 3 min, temp. 37 stopni.)
W czystym i suchym naczyniu miksującym umieść motylek. Wlej 4 białka odzielone od żółtek. Wrzuć małą szczyptę soli.(obroty 3-4, czas ok. 3,5 min.) Ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu przekładamy je do miski i bez mycia naczynia przystępujemy do kolejnego kroku.
Do naczynia miksującego z motylkiem dodaj 4 żółtka z jajek kurzych, 150 gram cukru kryształu i 8 łyżek wody. (obroty 3, czas ok. 2 min.) Ucieramy ... Podczas ucierania dodajemy 8 łyżek oleju. Dalej dodajemy 160 gram mąki zmieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i 3 płaskimi łyżkami kakao . (ucieramy jeszcze 2 min. obroty 3).
Tak jak w przypadku jasnego ciasta, to też delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą.
Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia z papierem do pieczenia na dnie. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto wystygło. Schłodzone wyjmij z piekarnika, wyjmij z blachy wraz z papierem i odłóż aby odpoczęło.
CIASTO JASNE
KREM BUDYNIOWY
POŁĄCZENIE CIAST
CIASTO CIEMNE
Porady
Ciasto chyba popularne tym razem w nowej odsłonie. Bardzo dobra pozycja dla ceniących wyzwania i ciekawy efekt wizualny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis nieciekawy, zmarnowany czas i składniki. Masa budyniowa przeciętna, polewa kompletna porażka, zresztą na zdjęciu ciasta to nie jest ta polewa, raczej jakaś masa. Jedynie samo ciasto wyszło ok, ale generalnie skórka nie warta wyprawki. Technicznie też problematycznie- wyjmowanie gęstego ciasta z dzbana, żeby połączyć z ubitym białkiem ... Chyba można było dodawać białko bezpośrednio do ciasta...
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Witaj Sławku ! Znam to ciasto bardzo dobrze, ale pod nazwą "szachownica". " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19">
Do tej pory robiłam w sposób tradycyjny ,ale teraz mam szansę przyspieszyć swoje działania dzięki Twojemu przepisowi na TM Dzięki !
Are you sure to delete this comment ?