Składniki
Ciasto czekoladowe w keksowce
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki bezglutenowej, np. pół szklanki ryżowej + pół szklanki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru, kokosowy lub ksylitol
- 3 płaskie łyżki kakao ciemne
- 200 gramów gorzkiej czekolady, min 70% kakao
- 1/2 płaskiej łyżeczki SODY
- 1 kostki Masla, może być olej kokosowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno 2 min/obr. 3-4. Przełożyć do innego naczynia
Czekoladę połamać na kawałki i wrzuci do naczynia; dodać masło, cukier i kakao. Wymieszac 5 min/obr 3-4/80 C.
Poczekać aż masa odrobine ostygnie (min 40 stopni) i dodac zółtka- wymieszac 5 min/ obr 5.
Wsypac mąkę, sodę i proszek do pieczenia- wymieszać 3 min/obr 5"Obroty wsteczne" .
Dodać ubite białka i wymieszać 2-3min/3 "Obroty wsteczne" .
Przełożyć do nasmarowanej keksówki. Piec w 180 stopniach przez ok 40 min - do suchego patyczka.
Ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - keksowka
Porady
Można dodać na koniec rozdrobnione orzechy lub migdały lub ułożyć gruszki z syropu na wierzch.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trochę zmodyfikowałam przepis do swoich produktów, więc nie zrobiłam idealnie takiego samego, ale ciasto wyszło pyszne i pewnie nie raz będę korzystać z tego przepisu jako bazy.
Ps. Ubijanie białka: dodać szczyptę soli i 2 min/obr. 3-4. Podpowiadam, bo sama musiałam zerknąć do książki .
Polecam, smak intensywnie czekoladowy, pycha!
Are you sure to delete this comment ?