thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • Farsz:
  • 3-4 jabłka, (rozdrobnione)
  • Pianka:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • olejek lub syrop waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników - Obroty 6 - 20 sek.
    Ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z części wkładamy do lodówki. Wylepiamy 4 pozostałymi dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Dno posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dalej do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka tak aby wypełniły foremki. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
    Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
    Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym naczyniu miksującym z motylkiem ubijamy 2 białka (obroty 3,5 czas ok. 1,5-2,5 min.) Do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec kilkanaście kropel olejku lub syropu waniliowego.
    Wyjmujemy ostrożnie formeki z wypieczonym ciastem nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.
    Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół. Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mini szarlotki - takie małe a cieszą ...

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 3, 2016 at 09:06

    Szarlotki w smak wyśmienite. Mam tylko pytanko, czy ciasto zrobione w termomixie powinno byc jednolite? U mnie składniki tylko się rozdrobniły i dopiero po wyjęciu ręcznie je zagniotłam - byc może to wina zimnego i twardego masła.

  • marca 1, 2015 at 18:45
    5.0

    Obłędne szarlotki  Love cynamon i cukier wanilinowy dodałam bezpośrednio do ciasta tmrc_emoticons.)

  • stycznia 16, 2015 at 22:09

    SAM

    W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.

    Jak zawsze szybka odpowiedź! Dzięki 

  • stycznia 16, 2015 at 20:35

    W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • stycznia 16, 2015 at 20:10

    Czy te kokilki są właśnie takiej wielkosci jak małe silikonowe foremki do muffinek? Widzę, że panie zamieniły właśnie te "naczynia", a ja boję się, bo zwykle kokilki są większe. Czy to po prostu wyjdzie więcej szarlotek i tylko skrócić czas pieczenia, jeśli (jeszcze chwilowo) nie posiadam kokilek? Dzięki za info  tmrc_emoticons.)

  • czerwca 27, 2013 at 12:36

    Cała przyjemność po mojej stronie tmrc_emoticons.)U mnie te szarlotki goszczą bardzo często na stole. Ciężko trafić na kogoś kto nie lubi szarlotek, więc i funkcjonalność ciasta na spotkaniach i imprezkach jest dosyć duża tmrc_emoticons.))

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • czerwca 27, 2013 at 11:23
    5.0

    Zrobiłam od razu podwójna porcję i upiekłam w silikonowych foremkach  tmrc_emoticons.)  Sa pyszne   Love  Dzięki za pomysł  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 25, 2013 at 11:05

    Zrobiłam wczoraj do popołudniowej kawy, wyszło 8, ja zjadłam 1 a krzysiek 7, więc chyba mu smakowały tmrc_emoticons.)

    Aha piekłam w silikonowych foremkach do muffinek, i tez wyszły super .

  • października 6, 2012 at 18:32

    Zrobiłam dziś na deser. Rzeczywiście są super! Trzymałam się przepisu i wyszły wspaniałe. Mąż był zachwycony i prosił abym ten przepis zachowała na przyszłość. Oczywiącie tak zrobię i wszystkim Cooking 7 polecam

  • czerwca 24, 2012 at 22:48

    Oczywiście można. Tylko utracą swój znak rozpoznawalny tmrc_emoticons.) pieknie poukładanych jabłek w warstwy.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: