- TM 31
Składniki
Ciasto (francuskie)
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do piecznia
- 3 łyżki wody
Masa makowa
- 300 g maku
- 6 żółtek
- 250 g cukru kryształu
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia - umieść w naczyniu miksującym. (pozycja 6 czas 15 sek.). Wyjmij przy pomocy kopystki ciasto do miski i podziel na równe części.
Przygotuj blachę do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (Obroty 6, czas 5 sek.)
Przełóż je do miski. Do naczynia miksującego wsyp mak (Obroty 9 czas 1 min.)
Przełóż do miski. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ (obroty 10 czas 40 sek.).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek thermomix-a. Załóż motylek.
Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem. (obroty 3.5 , czas ok. 3-4 min.). Wyjmij do miski utarte z cukrem jajka. Umyj naczycie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubijamy pianę. (obroty 3.5, czas ok. 4 min). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze z 1 min. do uzskania sztywnej piany.Wszystkie wczesniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj w większej misce.
Orzechy połącz ze zmielonym makiem, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżcze bitej piany z białek.
Pamiętaj aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo aby powstała luźna masa makowa.Jedną część ciasta umiesc na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.
Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec. Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.
Ciasto (francuskie)
Masa makowa
Porady
# Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piecze się.... zobaczymy co z tego wyjdzie ale ciasto straszne do rozciągniecia
Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto makowe. Dałam 6 białek.
czy można zamiast ciasta francuskiego zrobić na cieście kruchym ?
Zrobiłam, rozwałkować się pięknie. Zobaczymy jak się upieczeniu.
Koniecznie muszę skomentować przed świętami
Przepyszny!!! Tylko proszę przestrzegać przepisu i wskazówek SAMA. I moja rada: ciasto na spód i górę jest wspaniale elastyczne i ja je rozwałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wychodzi wyśmienity!! Naprawdę rewelacja na święta. Mój tata jest wybrednym smakoszem makowców i był wniebowzięty, a siostra nie znosi makowca, a zjadła go najwięcej. POLECAM!!!
p.s. jak i całą reszte przepisów SAMA
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Mak surowy , bo wlaśnie po to mamy thermomix
Spodu nie podpieka się. Wszystko piecze się w jednym podejściu.Górną warstwę trochę ciężko się nakłada ... ale przy odrobinie wprawy idzie całkiem dobrze.Jeżeli ciasto zbyt luźne można pomóc sobie lekko mąką - ale nie za dużo bo wyjdzie twarde
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Pytanie z ostatniej chwili:mak surowy czy sparzony/ugotowany??jak nałożyć górna warstwę? Spod się podpieka wcześniej czy wykładać masę na surowy??wybacz naiwne pytania ale to mój pierwszy tego typu makowiec błagam o odpowiedz bo polegne! !!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza też pewnie będzie ok
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Witam,
Na formie o jakich wymiarach ciasto wyjdzie proporcjonalne? Jeśli użyję zbyt dużej wyjdzie za cienkie i będzie się zapewne rozsypywać-przesuszone.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Dzięki SAM,
podpowiedz mi ale tą górną częś rozwałkowujesz???Na moje to było za mało mąki.
połowa już zjedzona-czyli smaczne mimo małej porażki.Na następny raz zmodyfikuję i będzie git
Are you sure to delete this comment ?