thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto (francuskie)

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • odrobina proszku do piecznia
  • 3 łyżki wody

Masa makowa

  • 300 g maku
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru kryształu
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 9 białek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto (francuskie)
  1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia - umieść w naczyniu miksującym. (pozycja 6 czas 15 sek.). Wyjmij przy pomocy kopystki ciasto do miski i podziel na równe części.

    Przygotuj blachę do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

  2. Masa makowa
  3. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (Obroty 6, czas 5 sek.)
    Przełóż je do miski. Do naczynia miksującego wsyp mak (Obroty 9 czas 1 min.)
    Przełóż do miski. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ (obroty 10 czas 40 sek.).
    Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek thermomix-a. Załóż motylek.
    Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem. (obroty 3.5 , czas ok. 3-4 min.). Wyjmij do miski utarte z cukrem jajka. Umyj naczycie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubijamy pianę. (obroty 3.5, czas ok. 4 min). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze z 1 min. do uzskania sztywnej piany.

    Wszystkie wczesniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj w większej misce.

    Orzechy połącz ze zmielonym makiem, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.
    Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżcze bitej piany z białek.
    Pamiętaj aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo aby powstała luźna masa makowa.

    Jedną część ciasta umiesc na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.
    Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec. Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.

     

Porady

# Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec - rozgrzewka przedświąteczna

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 22, 2019 at 17:56

    Piecze się.... zobaczymy co z tego wyjdzie ale ciasto straszne do rozciągniecia

  • listopada 8, 2017 at 14:37

    Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto makowe. Dałam 6 białek.

  • grudnia 20, 2015 at 19:13

    czy można zamiast ciasta francuskiego zrobić na cieście kruchym ?

  • grudnia 23, 2014 at 12:37

    Zrobiłam, rozwałkować się pięknie. Zobaczymy jak się upieczeniu. 

     

  • grudnia 19, 2014 at 14:41
    5.0

    Koniecznie muszę skomentować przed świętami tmrc_emoticons.-)

    Przepyszny!!! Tylko proszę przestrzegać przepisu i wskazówek SAMA. I moja rada: ciasto na spód i górę jest wspaniale elastyczne i ja je rozwałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wychodzi wyśmienity!! Naprawdę rewelacja na święta. Mój tata jest wybrednym smakoszem makowców i był wniebowzięty, a siostra nie znosi makowca, a zjadła go najwięcej. POLECAM!!!

    p.s. jak i całą reszte przepisów SAMA Love

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • listopada 28, 2014 at 12:26

    Mak surowy tmrc_emoticons.) , bo wlaśnie po to mamy thermomix

    Spodu nie podpieka się. Wszystko piecze się w jednym podejściu.Górną warstwę trochę ciężko się nakłada ... ale przy odrobinie wprawy idzie całkiem dobrze.Jeżeli ciasto zbyt luźne można pomóc sobie lekko mąką - ale nie za dużo bo wyjdzie twarde tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • listopada 28, 2014 at 11:57
    5.0

    Pytanie z ostatniej chwili:mak surowy czy sparzony/ugotowany??jak nałożyć górna warstwę?  Spod się podpieka wcześniej czy wykładać masę na surowy??wybacz naiwne pytania ale to mój pierwszy tego typu makowiec tmrc_emoticons.;-) błagam o odpowiedz bo polegne! !!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • września 10, 2014 at 08:36

    Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza też pewnie będzie ok tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • września 9, 2014 at 13:40
    5.0

    Witam,

    Na formie o jakich wymiarach ciasto wyjdzie proporcjonalne? Jeśli użyję zbyt dużej wyjdzie za cienkie i będzie się zapewne rozsypywać-przesuszone.

    Z góry dziękuję za podpowiedź.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • marca 7, 2014 at 19:47

    Dzięki SAM,

    podpowiedz mi ale tą górną częś rozwałkowujesz???Na moje to było za mało mąki.

    połowa już zjedzona-czyli smaczne mimo małej porażki.Na następny raz zmodyfikuję i będzie git tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: