- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 laski wanilii, (rozetnij laskę i wyjmij nożem zawartość)
- 300 g cukru kryształu
- 180 g masła w temp. pokojowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 150 g gorzkiej czekolady w kostkach
- 120 g orzechów włoskich połówek
- 3 duże jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę (20x20 cm) do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.Ciasto:- Do naczynia miksującego włożyć 120 g wyłuskanych połówek orzechów włoskich.- Delikatnie rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.- Do naczynia miksującego włożyć 150 g gorzkiej czekolady w kostkach.- Rozdrobnić 10 s/obr. 6.- Ustawić czas 2min. / Temp. 37 stopni - lekko rozpuścić czekoladę.- Dodać pozostałe składniki (bez orzechów) - czas 1,5min. / obroty 3 do 5 (dokładnie wymieszać ciasto)- Dodać orzechy i delikatnie wymieszać - czas 30 sek. / lewe obroty 2 /- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x20 cm). Piec w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min. Bardzo ważne aby ciasto po upieczeniu pozostawić na minimum 1h. do schłodzenia.Pokroić w kostkę 5na5cm i delektować się czekoladowym ciachem.Smacznego!
-------------------------------------------------
Laskę wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym do ciast.
Ciasto:
Porady
Chętnie dodałbym więcej zdjęć ale ciasto za szybko zniknęło ... Może przy następnym pieczeniu uda się uzupełnić
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zeszło w godzinę, najlepsze brownie jakie jadłem!!!
Pyszne brownie, bardzo szybko zniknęło. Jedyne co zmieniłem to zamiast 300g cukru dałem 150g
Nie wiem co zrobiłam źle ale mi wszystko pływało... Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Piekłam tyle i powinno być a z wierzchu ładnie zarumienione a w środku masa płynna
Chyba najlepsze brownie, jakie jadłam i robiłam. Dodałam 100g cukru i było w sam raz.
Bardzo dobre ciasto. Wyszlo idealne, tylko ja dalam calą paczuszkę cukru waniliowego i tylko 100g cukru zamiast 300g i bylo dla domownikow idealne. Dslam tez 4 jajka bo mialam jakies male egzemplarze. Przepis bardzo polexam, nie raz jeszcze upieke ten placek.
Witam. Mam pytanie, czy to masło jest tylko do posmarowania formy czy do srodka do ciasta? I drugie pytanie czy mozna zrobic w blaszcze tortownicy ? Pozdrawiam, jutro zamierzam upiec
Zabieram sie za robienie tego ciacha
Prosto, szybko, a przede wszystkim przepysznie!!! Dodaję do ulubionych!
Ciasto przepyszne. Zamiast laski wanilii dodałam cukier waniliowy. I orzechy dodałam pół na pół włoskie i laskowe. Do tego troche płatków migdałowych. Naprawdę rewelacja
Pyszne ciacho Kocham to i jestem pożeraczm brownie Polecam !
Are you sure to delete this comment ?