- TM 31
Składniki
Polewa
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 40 g masła
Ciasto
- 150 g śmietany kwaśnej
- mała szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 250 g cukru kryształu
- 350 g cukini oczyszczonej z pestek i obranej ze skórki
- 50 g Czekolady gorzkiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.
Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je - przydadzą się na końcu do ciasta.
Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnić czas 3 sek. obroty 5.Umyj i osusz ręcznikiem naczynie miksujące.
Umieść cukier kryształ w naczyniu (czas 15 sek. obroty turbo)
Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, umieść w nim motylek, dodaj masło pokrojone w kostkę (czas 1 min. obroty 3,5)Do tak przygotowanego masła dodawaj olej stopniowo w mierę ucierania. Dalej wbij jajka i nadal ucieraj. (czas ok. 2 min. obroty 3,5 - ucieranie z motylkiem)
Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę. (czas 30 sek. obroty 4)
Na koniec dodaj kakao i rozdrobnioną czekoladę i cukinię. (czas 30 sek. obroty 4)
Ciasto przelej do blachy do pieczenia (ja użyłem 15cm x 20cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.
Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni (lub do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Po upieczeniu ciasta polewamy je czekoladą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Porady
Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców. Ciasto doskonale smakuje wbrew pozorom nie można nawet wyczuć cukini (jednego z podstawowych składników). Wilgotne czekoladowe ciasto deserowe. Polecem - kto raz skosztuje będzie piekł częściej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tyle pozytywnych opinii, a mi ciasto nie wyszło, piekłam i piekłam i ciągle jak niedopieczone, i nie znaczy to że wilgotne, tylko w smaku taka nieupieczona klucha. Zastanawiam się czy 160 stopni to nie za mało
Ja dodałam jeszcze mus malinowy żeby była lekka kwasowość można przełożyć też kwaśnym dżemem malinowym jest boskie
Poezjawilgotne,pyszne
Ciasto przepyszne! Szybkie, proste i smaczne Polecam!
Ciasto pyszne, szczerze polecam przepis szczególnie dla dzieci
Ciasto jest pyszne, pieklam dwa razy. Za drugim razem troche je odchudzilam, zamieniajac cukier na 170g ksylitolu, polowe maki na pelnoziarnista orkiszowa a smietane na jogurt, no i zamiast polewy posypalam cukrem pudrem. Pycha i w takiej wersji
Naprawdę pyszne!!!!
Już kilka razy piekłam to ciasto w różnych blaszkach. Wg mnie idealna jest tortownica o średnicy 25cm - nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Smakuje wspaniale. Wierzch posypałam płatkami migdałów. Bardzo dziękuję za przepis
Pycha
REWELACJA !!!!