thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa

  • 100 g Czekolady gorzkiej
  • 40 g masła

Ciasto

  • 150 g śmietany kwaśnej
  • mała szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 250 g cukru kryształu
  • 350 g cukini oczyszczonej z pestek i obranej ze skórki
  • 50 g Czekolady gorzkiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.

    Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je - przydadzą się na końcu do ciasta.

    Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnić czas 3 sek. obroty 5.

    Umyj i osusz ręcznikiem naczynie miksujące.
    Umieść cukier kryształ w naczyniu  (czas 15 sek. obroty turbo)
    Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, umieść w nim motylek, dodaj masło pokrojone w kostkę (czas 1 min. obroty 3,5)

    Do tak przygotowanego masła dodawaj olej stopniowo w mierę ucierania. Dalej wbij jajka i nadal ucieraj. (czas ok. 2 min. obroty 3,5 - ucieranie z motylkiem)

    Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę.  (czas 30 sek. obroty 4)

    Na koniec dodaj kakao i rozdrobnioną czekoladę i cukinię. (czas 30 sek. obroty 4)

    Ciasto przelej do blachy do pieczenia (ja użyłem 15cm x 20cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.

    Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni (lub do suchego patyczka).

  2. Polewa czekoladowa:

    Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Po upieczeniu ciasta polewamy je czekoladą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców. Ciasto doskonale smakuje wbrew pozorom nie można nawet wyczuć cukini (jednego z podstawowych składników). Wilgotne czekoladowe ciasto deserowe. Polecem - kto raz skosztuje będzie piekł częściej tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jego wysokość Czekoladowo-cukiniowy

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: