thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonego i odsączonego ananasa
  • 2 szklanki rozdrobionej marchwi
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 220 g oleju z pestek winogron
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki rodzynek, (zamiennie daję żurawinę lub zmielone orzeszki)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  - obraną marchewkę, pokrojoną na kawałki wrzucam do thermomix'a i rozdrabniam - 6s/obr 5 po czym wyjmuję i płukam naczynie,

     - do czystego naczynia dodaje cukier, olej, jaja i miksuje – 5min/obr 4,

     - zmniejszam obr 3 i ciągle miksując dodaję przez otwór w pokrywie wcześniej wymieszane sypkie produkty,

     - nadal miksując dodaję wiórki kokosowe i marchewkę,

     - nadal miksując włączam obroty wsteczne Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" (w TM 21 zmniejszyć obroty na 2) i dodaję ananasa i rodzynki,

     - powstałe ciasto przekładam do formy keksowej wyścielanej papierem do pieczenia,

     - piec ok. godzinę w 180 st.C (termoobieg),

     - wyjąć z piekarnika i cierpliwie czekać, aż ostygnie, a obiecuję wam, że wasza cierpliwość zostanie nagrodzona podczas konsumpcji.

Porady

Ciasto można przygotować w tych samych proporcjach na Thermomix TM 5, TM31 oraz TM21

- cukier trzcinowy można zastąpić białym, lub ksylitolem,

- ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym,

- ananas świeży lub z puszki,

- mąkę pszenną można wzbogacić innymi mąkami np. jaglaną, kukurydzianą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • kwietnia 15, 2015 at 22:23
    5.0

    Smak okazał się znajomy. Podobny do ciasta (piernika) marchewkowego.

    Widocznie na Bahama mają podobny gust do naszego tmrc_emoticons.)

    Warto spróbować.

    Następnym razem dodałbym jednak nieco mniej oleju i przypraw - dla mnie był zbyt aromatyczny.

    Czy masz w zanadrzu inne przepisy z Bahamów? Chętnie spróbuję.

    Michał

     

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: