thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • sezam, mak lub kruszonka, (do dekoracji)
  • 2 MT mleka w temperaturze pokojowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.Obroty 6 - czas 15 sek. Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy Obroty Ciasto"Ciasto" / czas 1 min. (wyrabiamy ciasto).

    Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.

    Umieszczamy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.

    Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka - domowa czarująca buła

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: