- TM 31
Składniki
CIASTO
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g mąki
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- sezam, mak lub kruszonka, (do dekoracji)
- 2 MT mleka w temperaturze pokojowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.Obroty 6 - czas 15 sek. Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy Obroty "Ciasto" / czas 1 min. (wyrabiamy ciasto).
Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.
Umieszczamy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.
Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja też nie poradziłam sobie z zaplataniem tych 6 wałeczków. Zrobiłam dwie mniejsze z trzech. Super przepis!
Bardzo pyszna chałka rozpłwa się w ustach plecamy przepis
chałka wyrosła piękna i pachniała w całym domku
... dziękuję bardzo za test przepisu, polecam inne moje wynalazki
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Przepraszam Sam zapomniałam o gwiazdkach .Z czystym sumieniem daję 5
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Sam jak zwykle Twój przepis okazał się strzałem w 10 .Bardzo dziękuję za przepis i sposób plecenia
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rewelacja
Super chałka. Polecam
Pyszna i bardzo prosta rodzina zachwycona
[[wysiwyg_imageupload:2186:]]