thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

tortownica o średnicy 22cm

olej kokosowy do wysmarowania tortownicy

CIASTO

  • 1 szczypta soli
  • 50 g mąki jaglanej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70-80%, np. Lindt
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 90 g ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 70 g masła (lub oleju kokosowego)
  • pół łyżeczki sody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać piekarnik do temp. 200st, spód tortownicy wysmarować olejem kokosowym (boków nie smarować), odstawić

    2. założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać  5min/temp.37st/obr.4, po ubiciu dodać 20 g cukru i dalej ubijać 20 s/obr.3,5, następnie przełożyć do innego naczynia

    3. do naczynia miksującego dać masło, olej kokosowy, 70g cukru, żółtka i połamaną czekoladę, nałożyć miarkę, składniki wymieszać 6min/70st/obr.4

    4. dodać mąkę jaglaną i sodkę, wymieszać 15s/obr.5 (składniki powinny być dokładnie wymieszane, w razie potrzeby należy przedłużyć czas mieszania o kilka sekund)

    5. nałożyć motylek, dodać ubite wcześniej białka, wymieszać 15s/obr.2,5  (masa powinna być dobrze wymieszana, w razie potrzeby należy wydłużyć czas o kilka sekund)

    6. przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy

    7. piec na kratce piekarnika, przez 15 min, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić tortownicę na podłogę z wysokości ok. 30cm (oczywiście spodem do dołu), aby zachować pęcherzyki powietrza, które wytworzyły się podczas pieczenia

     

Porady

makę jaglaną proponuje przygotować wg przepisu

 //www.przepisownia.pl/przepisy/m%C4%85ka-jaglana/501319

 

ABY ZROBIĆ CIASTO BEZ NABIAŁU, NALEŻY UŻYĆ 100 G OLEJU KOKOSOWEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CZEKOLADOWE CIASTO BEZGLUTENOWE

Wydrukuj:

Komentarze